Od opozicije podrška N1, a od vlasti – izvrtanje činjenica, pa i ismevanje

Vesti 07. dec 202219:41 2 komentara

Televizije N1 i Nova S juče su prekinule emitovanje programa kako bi građani Srbije mogli da vide kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija. Na drastičan potez odlučili smo se kako bismo ukazali kakav mrak može da zavlada ako se televizije N1 i Nova S ne budu emitovale. Osim građana, prekid emitovanja programa, izazvao je i brojne reakcije političara - pre svega opozicije, ali i vlasti. Reagovali su i predstavnici Evropske unije.

Dok im je program bio u mraku, deo poslanika opozicije sednicu zbog toga nije počeo regularno, već uz podršku televizijama N1 i Novoj S.
Podignuti crni papiri sa natpisom – „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“ – vladajući poslanici pokušali su da ismeju.

„Šta ti piše na tome? Ja nisam mogao da pročitam šta piše“, rekao je poslanik Marijan Rističević, dok drugi dobacuju i smeju se.

Povezano:

„Ja mislim da činjenica što je N1 u mraku može da znači i onu narodnu – da je mrak najgušći pred svitanje. Ja vam zaista to želim da ni vi, ali ni Srbija više ne bude u mraku i da građani uvek imaju mogućnost, ali svi građani, dakle ne građani samo u velikim gradovima ili u centru Beograda, već svi građani da biraju, da imaju mogućnost da izaberu izvor informacije i u krajnjem slučaju – dođu do objektivne istine, a ne da im ona bude servirana već 10 godina od režimskih medija“, naveo je poslanik Borko Stefanović (SSP).

N1: Šta mislite zašto je N1 u mraku?

Biljana Pilja, poslanica SNS: Zato što nema šta pametno da kaže.

Vladimir Đukanović (SNS): Ne želim da vam dajem nikakvu izjavu, ja više ne dajem izjave.

N1: Ni za koga?

Đukanović: Ni za koga.

N1: Samo sam htela da Vas pitam šta mislite što je N1 u mraku?

Đukanović: Ma ne zanima me uopšte.

A poslanik Radomir Lazović (Ne davimo Beograd) kaže: „Smatram da su napadi na N1, Novu i uostalom na sve slobodne i profesionalne medije dostigli jedan vrhunac, smatram da je bilo povoda i ranije da budu u mraku… U stvari to je jedan simbol kako bi Srbija izgledala da nema slobodnih medija. Nema sumnje da vi možete imati i kritike na programima, možete da imate svašta, ali bez N1 I bez Nove ova država bi bila zaista u mraku“.

„Ne znam, ne gledam N1, tako da ne znam, zaista, što ste u mraku“, kaže ministar Goran Vesić.

N1: Šta mislite zašto je N1 u mraku?

Lav Grigorije Pajkić (SNS): Nije u mraku.

N1: Šta mislite zašto je N1 u mraku?

Ministar Marko Blagojević: Joj ne znam stvarno, verujte.

„Ja mislim da je ovo jedan dobar put da se probudi kod građana Srbije značaj o tome koliko je važno da čujemo istinu svakog dana i koliko je dobro da čujemo tu istinu od ljudi u čiju vest verujemo. I podržavam u svakom smislu ovakve vrste inicijativa i potreba da se skrene pažnja i upali svetlo u ovoj mračnoj Srbiji“, rekao je Nebojša Zelenović (Zajedno).

„Nekako sam se uplašila da je N1 u mraku zbog toga što ne godi režimu, ne podilazi režimu i pokušava da na jedan nepristrasan način prikaže stvari u Srbiji onakve kakve jesu. Istina bi trebalo da bude lekovita, ali taj lek izgleda vlast ne želi da primeni, zato što bi bio ubitačan po nju“, navodi Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka).

Na pitanje zašto je N1 u mraku, ministar Nikola Selaković nije dao odgovor – prošao je bez komentara. Slično kao i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

„Ovo je poslednji pokušaj TV N1 verovatno da odbrani pravo na istinu, pravo na slobodnu reč. Ja mogu samo da zamislim kakvim ste pritiscima izloženi. Verovatno ću ja biti označen kao plaćenik Dragana Šolaka ili neke luksemburške televizije, ali ja sam samo čovek koji slobodnom voljom želi da bude informisan o stvarima u zemlji u kojoj živi“, rekao je poslanika Srđan Milivojević (DS).

„Pa ne samo N1, vidite i da su građani Srbije u mraku. Oni ne mogu da dobiju bilo kakve prave informacije, jer sve je podređeno vladajućoj koktel vlasti. Svi mediji koji govore i pričaju o nekom blagostanju u ovoj zemlji, oni će da se puštaju, da se razvijaju… Ne postoji ni medijska sloboda, ne postoje ni prave informacije“, naveo je poslanik Zoran Zečević iz Zavetnika.

„Mislim da ovo što je sada urađeno jeste poslednja stvar upozorenja šta može da se dogodi u Srbiji ukoliko bude ostala bez TV N1 I Nova S. Građani Srbije će biti ti koji će trpeti apsolutno najveću štetu i naravno treba vršiti pritisak na institucije kojih još uvek ima, vezano za dodelu te pete nacionalne frekvencije. Rok je istekao, nema rešenja, ne znam kako se drugačije boriti, nego da građani sami stanu u svoju ličnu zaštitu, a štiteći sebe tako što budu štitili televizije N1 i Novu S“, navodi Miroslav Aleksić (Narodna stranka).

Osim poslanika, medijski mrak na N1 i Novoj S je iz Albanije komentarisao i sam predsednik Aleksandar Vučić, posluživši se izvrtanjem činjenica.

„Koliko znam vi se ne žalite za to da imate problema u izražavanju, a ako se bore za sebe, onda je to već ozbiljan problem. Onda moramo dobro da razgovaramo i da vidimo zašto im vlasnik te televizije ne dozvoljava da na slobodan način iskažu svoju volju i da na profesionalan način se odnose prema svojim obavezama“, rekao je Vučić.

A da medijsku slobodu ne koči vlasnik, već država – primećuju predstavnici Evropske komisije, koji su upućeni da su pojedini kanali 24 časa bili u mraku.

„Evropska unija od Srbije očekuje da stvori okruženje u kome se moraju nesmetano osigurati medijske slobode i sloboda izražavanja. Što se nas tiče, jasno je i da očekujemo od Srbije da bez daljeg odlaganja primeni Akcioni plan koji je predstavila u okviru svoje medijske strategije. Sloboda izražavanja, sloboda medija i medijski pluralizam predstavljaju ključnu osnovu svakog demokratskog društva i to moramo podržati“, rekla je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije.

O protestu dve televizije razovaralo se i u Savetu Evrope. Pojedini predstavnici Stranke slobode i pravde koji se tamo nalaze kažu da je Srbija označena kao zemlja koja ima veliki problem sa slobodom medija.

„Članovi Komiteta za informisanje Saveta Evrope detektovali su Srbiju kao zemlju u kojoj gotovo da i ne postoji sloboda medija. I to je slika koju Srbija šalje u svet dok njeni građani žive u medijskom mraku izloženi svakodnevnoj, nezapamćenoj propagandi režimskih glasila. Bez slobodnih medija, u Srbiji neće biti slobode“, ocenila je Jelena Milošević, narodna poslanica SSP-a i članice Komiteta za informisanje Saveta Evrope.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović je u Parizu predstavio sa čim se sve susreću nezavisni mediji i novinari u Srbiji i zbog toga je Komitetu Saveta Evrope za kulturu i medije predao „non pejper.“

„Taj non – pejper detaljno objašnjava kakvi su medijski uslovi u Srbiji, u kakvim teškim okolnostima rade novinari u Srbiji, kakve su pretnje prema novinarima i kakvi su finansijki pritisci prema vama, takođe, oni su bili zainteresovani za pritisak koji se vrši na SSB u UM povodom otimanja korisnika od strane državne kompanije Telekom“, naveo je Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke.

Kampanja državnog telekoma protiv SBB-a i preuzimanja korisnika traje mesecima. A da treba da promene operatera i pređu na usluge onih koji posluje u okviru Telekoma – građane je pozivao i predsednik Aleksandar Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare