Od 1. januara veći broj migranata ostajaće u Srbiji

Vesti 12. dec 202218:23 10 komentara

Laura Lungaroti, šefica Međunarodne organizacije za migracije u BiH i regionalna koordinatorka te organizacije za Zapadni Balkan, rekla je da će od 1. januara veći broj migranata ostajati u Srbiji i BiH jer neće moći da ide dalje.

Većina migranata na tzv. zapadnobalkanskoj ruti želi da uđe u Evropsku uniju uglavnom iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Šta će biti posle 1. januara sa ulaskom Hrvatske u šengenski prostor i dolaskom Fronteksa na granice sa BiH i Srbijom?

„Kada dođe do promena politika i povećanja kontrola tokova, to utiče na migrantske tokove… Migranti se prilagođavaju promenljivoj situaciji… Teško je predvideti šta će se desiti nakon 1. januara, ali svakako ćemo imati situaciju gde ćemo videti da će veći broj migranata ostajati u Srbiji i BiH jer neće moći da ide dalje. Vlasti Zapadnog Balkana, vlasti u BiH i Srbiji moraju da promene način upravljanja migracijama, uvodeći više rešenja – kao što je povratak u zemlju porekla migranata, objedinjavanje porodice ili kad imamo ranjive grupe – onda humanitarna rešenja i rešenja iz tranzitnih zemalja“, navela je gošća Dana uživo.

Ona kaže da je više od 1000 migranata vraćeno u zemlju porekla, uz podršku ove organizacije, jer nisu ispunjavali uslove za ostanak. „To je jedna od mogućih mera koje se mogu ojačati, da bi se smanjilo vreme boravka migranata u zemlji“, kazala je.

U poslednje vreme beležimo porast broja registrovanih migranata po dolasku u Srbiju i duž takozvane zapadnobalkanske rute.

Od početka godine registrovan je povećan broj dolazaka, konkretno u Srbiji je registrovano više od 100.000 lica od januara do novembra i to je veliki porast u odnosu na prethodnu godinu, kaže Laura Lungaroti, dodajući da je došlo i do povećanja broja krijumčarenja migranata.

Srbija pokušava da homogenizuje politiku i vizni režim sa EU i to će uticati na tokove, navodi i ocenjuje da je situacija pod kontrolom. „Prihvatni centri kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice još uvek ima dovoljno kapaciteta za prihvat izbeglica i migranata i situacija je pod kontrolom, ali veliki je protok migranata“, konstatuje sagovornica N1. Međutim, kako kaže, to stavlja sistem pod pritisak što se tiče pružanja zaštite, hrane i odeće. „Vlasti se prilagođavaju ovim tokovima. Mi se, kao međunarodna organizacija za migracije, trudimo da podržimo vlasti u Srbiji“, dodala je.

Ističe da će nastaviti da pružaju podršku vlastima u Srbiji u skladu sa procesom evrointegracija. Podržavamo njihovu proaktivnu ulogu u upravljanju migracijama, zaključila je Laura Lungaroti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare