Obradović: Zakon o referendumu nema veze s Rio Tintom, blokada puta – neozbiljno

Vesti 27. nov 202109:25 > 12:4391 komentara
Izvor: Tanjug/ Zoran Žestić

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović objašnjava da se, pored ukidanja cenzusa, novousvojenim Zakonom o referendumu uvodi i referendumska kampanja koja traje 45-60 dana. Vlada će imati obavezu da sastavi informaciju o razlozima za i protiv predloga o kom se odlučuje i da je dostavi na adresu svakog birača, prenela je. Kako je dodala "zakon nema nikakve veze sa Kosovom i Metohijom i Rio Tintom". Pozivanje na nemire, na blokiranje autoputa po Beogradu i drugim mesta je vrlo neozbiljno, rekla je.

Video: RTS

Zakonom o referendumu Srbija je ispunila obavezu usklađivanja sa Ustavom iz 2006, rekla je za RTS ministarka Marija Obradović.

Povezano:

„Da to nismo uskladili, bili bismo u velikom problemu, jer je to naša obaveza kao i usklađivanje sa evropskom zakonskom regulativom“, rekla je Obradovićeva i istakla da su dobili pohvale evropskih međunarodnih institucija i Venecijanske komisije.

Objašnjava da je ranije, da bi referendum uspeo, bilo potrebno da opciju izabere 50 odsto ukupnog broja birača, a od sada će većina od izašlih birača donositi odluku.

Pored toga, uvodi se i referendumska kampanja. „Referendumska kampanja će trajati 45-60 dana pre referenduma, a Vlada ima obavezu da sastavi informaciju koju dostavlja svima na adresu prebivališta, u kojoj navodi razloge za ili protiv“, istakla je Obradovićeva.

Ove izmene važe i na lokalu, tako da ni na lokalu više neće važiti cenzus.

Tvrdi da ovaj zakon nema nikakve veze sa Kosovom i Metohijom i „Rio Tintom“.

„Apsolutno nema nikakve veze s Kosovom ili ‘Rio Tintom’, takva kampanja protiv vlade je pozicioniranje pred predstojeće izbore“, kaže ministarka državne uprave.

Ističe da još ne postoji ni stav vlade u vezi sa „Rio Tintom“, jer su u pripremi studije i istraživanja. Ipak, kaže da i „Rio Tinto“ priznaje da negde jeste izazvao ekološke posledice, tako da je i zbog toga Vlada jako oprezna.

Komentari

Vaš komentar