Obradović za N1: Kolege iz opozicije dobro znaju ko jedini može da pobedi Vučića

Vesti 14. dec. 202107:45165 komentara
Podeli:
Izvor: N1

„Spreman sam da povučem svoju kandidaturu ukoliko dođe do dogovora opozicije o zajedničkom kandidatu, ali nema ni takvih razgovora, a kamoli dogovora“, kaže u razgovoru za portal N1 predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, odgovarajući na pitanje da li bi stranka koju predvodi mogla da podrži nekog drugog predsedničkog kandidata.

„Odluka Glavnog odbora Dveri glasi da ću ja biti naš predsednički kandidat u slučaju da nema dogovora unutar opozicije. Problem je što u redovima ostalih kolega iz bojkot opozicije nema Zorana Đinđića koji je bio spreman da se povuče u stranu i istakne Vojislava Koštunicu za predsedničkog kandidata jer je dobro znao da samo dokazani patriota može da pobedi Miloševića. Isti je slučaj danas i sa Vučićem i to znaju moje kolege u opoziciji, ali ne idu Đinđićevim putem“, ocenjuje lider Dveri.

Povezane vesti:

Obradović napominje da „nikakvog razgovora i dogovora sa liderima opozicije i nekadašnjeg bojkot bloka nema još od gašenja Saveza za Srbiju pre godinu i po dana“.

„To i jeste čudno: zašto je ugašen Savez za Srbiju koji je bio na čelu uspešne kampanje bojkota, posebno u Beogradu gde je na prošlogodišnje izbore izašlo manje od 35 odsto birača? Umesto da to bude povod da se traže vanredni gradski izbori u Beogradu i smena nelegitimne gradske vlasti na čelu sa Goranom Vesićem, insistiralo se na ukidanju Saveza za Srbiju da bi se danas tražilo nekakvo novo ujedinjenje u jednu kolonu, ali bez Dveri“, podvlači Obradović.

Sagovornik portala N1 tvrdi da je u više navrata bezuspešno pokušavao da dobije odgovor na to pitanje.

„Priznaćete da to nije logično ako vam je stalo do jedinstva opozicije, izuzev ako cilj nije bio upravo eliminisanje Dveri kao narasle političke snage koja je postala prevelika konkurencija unutar Saveza. Ili ako nekome nisu zasmetale one dve tačke programa Saveza za Srbiju koje su jasno definisale Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije“, pita se Obradović.

Opozicione kolone da budu iste na svim nivoima izbora

Govoreći o mogućnosti da partije koje su činile Savez za Srbiju zajednički nastupe na lokalnim izborima u Beogradu bez obzira na to kakav će dogovor biti postignut na republičkom nivou, prvi čovek Dveri ističe da je „pametnije da se na sve nivoe izbora ide na isti način i da se glasači ne zbunjuju“.

„Ako je to jedna opoziciona kolona onda je jedna kolona na svim nivoima, a ako je više kolona onda to važi takođe za sve nivoe izbora i birači imaju jasnu ideološku ponudu“, smatra Obradović.

Na pitanje mogu li ideološke i programske razlike između opozicionih partija biti stavljene u drugi plan prilikom postizanja dogovora o izbornom nastupu, Obradović odgovara da je „ključno da sarađujemo u borbi za smenu vlasti, ali i kompletnog korumpiranog političkog i pravosudnog sistema, bez obzira u koliko opozicionih kolona izlazimo na izbore“.

„Uzor imamo u crnogorskom modelu od prošle godine kada je tamošnja opozicija izašla na izbore u tri različite ideološke kolone i pobedila režim Mila Đukanovića. Samo je važno da nema međusobnog napadanja i da svi pozivamo građane da izađu na izbore i glasaju protiv Vučićeve vlasti, a za onu opozicionu kolonu koja im je ideološki najbliža. Takođe sam predložio formiranje zajedničkog izbornog štaba, koji bi se suprotstavio svakom obliku potencijalne izborne krađe“, naglašava Obradović.

opozicija n1
Izvor : N1

Komentarišući izjavu lidera Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke i još nekoliko stranaka, pokreta i sindikata da su „rešili da prave široki savez, a ne kolonu“, lider Dveri podseća da je Savez za Srbiju bio savez, a ne kolona jer je uključivao ideološki različite političke opcije, kao i „nas koji nikada nismo bili na vlasti“.

„Dogovor između tri lidera nekadašnje jedinstvene DS je ipak samo obnova DS i zajednička kolona bivšeg režima. U tome nema ništa sporno i postoje birači koji to podržavaju, kao što postoje birači koji nisu za sadašnju vlast, ali nisu ni za povratak na staro, a kojima se obraćaju Dveri kao treći put na srpskoj političkoj sceni. Glupo i nepošteno bi bilo da se kolege samoproglase jedinom opozicijom i pokušaju da ostvare monopol na opoziciono delovanje negirajući sve druge, jer to nije realno i šteti zajedničkim interesima u borbi za smenu vlasti“, zaključuje Obradović, dodajući da se “Vučićeva vlast ne može pobediti bez Dveri i jednog patriotskog bloka glasača koji nisu za jednu kolonu i lidere bivše vlasti“.

Komentari

Vaš komentar