Obradović: Prihvaćeno da dijalog bude gotov šest meseci pre izbora

Vesti 29. apr. 202114:17 > 14:2813 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da su predestavnici vlasti pristali da međustranački dijalog o izbornim uslovima bude završen najmanje šest meseci pre izbora.

„Napravljen je iskorak na rečima, sada nam treba pomak na delima“, rekao je Obradović za N1.

Povezane vesti:

Kaže da bi to značilo da „ćemo imati bar pola godine normalnih predizbornih uslova“.

„Ako toga nema, brzo ćemo videti da je sve farsa i naravno da nećemo u tome dalje učestvovati“, rekao je predsednik Dveri.

On kaže da je dobro što u razgovorima učestvuju lideri SNS i SPS, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, uz ocenu da bi sporazum mogao biti postignut u naredna dva ili tri meseca, „što bi zaista bio pomak“.

Međutim, kaže da nije „ogroman optimista“ i neko veruje „da su se oni odjednom dosetili da uvedu demokratiju u Srbiju, oslobode medije i daju poštene izbore“, već da je vlast pritisnuta da napravi iskorak ka opoziciji.

„Očito su nečim sada prisiljeni da krenemo u tu vrstu dijaloga. Može biti gluma, mogu biti pritisci po pitanju Kosova i Metohije, može biti to što su doživeli u međunarodnim izveštajima da je stanje demokratije u Srbiji katastrofalno“, kaže on.

Govori i da nije razgovarao sa ostatkom opozicije koja je bojkotovala izbore “posle propasti razgovora o zajedničkoj pregovaračkoj platformi i delegaciji”.

„Pošto ne postoji ujedinjena opozicija, ne osećam potrebu da bilo koga pitam za mišljenje“, kaže Obradović, ali dodaje da je „i dalje otvoren“ da dođe do zajedničke platforme.

Dodaje da „imamo problemina drugom koloseku“, gde se vode pregovori uz posredovanje Evropskog parlamenta.

„Na kraju ćete morati da odete da razgovarate sa nekom delegacijom SNS koju će voditi Aleksandar Martinović. Ja mislim da je to gubljenje vremena“, rekao je Obradović o dijalogu u kom posreduju stranci.

Kaže i da će evropski posrednici zakazati sledeću rundu dijaloga za jun ili čak septembar, čime „ništa ne rešavamo“, dok su izbori sve bliži.

Upitan o mogućnosti bojkota narednih izbora, lider Dveri ističe da će o tome odlučivati organi pokreta, ali da on lično ne vidi smisao drugog bojkota.

„Prvi bojkot je pokazao besmisao parlamenta bez opozicije i da nemamo normalne demokratske institucije. Drugi bojkot bi već bio bekstvo sa megdana“, rekao je on.

Najavio je da zbog toga Dveri trećeg maja kreću u predizbornu kampanju.

Komentari

Vaš komentar