Obradović predao dopise, traži da se stranački pregovori završe do juna

Vesti 19. apr. 202115:2312 komentara
Podeli:

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović predao je danas tri dopisa u kojima je istaknut predlog da pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima počnu odmah i završe se najkasnije do juna.

Obradović je rekao novinarima ispred Predsedništva da je dopise predao predsedniku Narodne skupštine, predsedniku Srbije i posredničkoj misiji Evropskog parlamenta, preko delegacije Evropskog parlamenta u Beogradu, a sa zahtevom da delegaciju vlasti predvode predsednici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

POVEZANE VESTI

On je dodao da je zahtev pokreta Dveri da opoziciju predstavljaju četiri stranke koje su bojkotovale prethodne parlamentarne izbore – Dveri, Narodna stranka, Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde, ali i pokret Dosta je bilo koji je ukazivao na izborne neregularnosti i ocenio izbore kao nelegitimne.

Obradović je ocenio da se ostale opozicione stranke nisu protivile izbornom procesu i regularnostima i da shodno tome nemaju razloga da u pregovorima učestvuju.

On je naveo da je pitanje završetka pregovora važnije od pitanja početka, jer je važno da uslovi budu obezbedjeni u periodima izmedju izbora a ne „mesec dana pred izbore“.

Prema njegovim rečima, medju važnim pitanjima tih pregovora jeste pitanje garancije da će se dogovori o izbornim uslovima ispuniti.

„Jedini način da imamo prave garancije je da predstavnici opozicije budu deo onih radnih tela koja će primenjivati ono što se dogovorimo“, rekao je lider Dveri.

Obradović je ocenio da je njegov predlog konstruktivan i da nema razloga za odbijanjem.

Predstavnici Evropskog parlamenta i predstavnici poslaničkih grupa u srpskom parlamentu počeli su onlajn konsultacije o unapređenju izbornih uslova u Srbiji. Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik su u 12.00 počeli razgovore sa poslanicima Srpske napredne stranke Aleksandrom Martinovićem i Sandrom Božić, a sat vremena kasnije i sa poslanicima Socijalističke partije Srbije Đorđem Milićevićem i Žarkom Obradovićem.

Komentari

Vaš komentar