Obradović o odlikovanjima: Crkva oseća ton državne politike, tako i vuče poteze

Vesti 12. okt 202209:45 1 komentar

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji je dosta oštar u odnosu na prethodni, kaže za N1 izvršni urednik u listu "Danas" Vukašin Obradović. "Moj lični stav je da je ovaj izveštaj zakasnio, čak mogu da se upute kritike i onima koji su ga sastavljali, recimo oko izbora, gde se sad tek ukazuje da su održani u neregularnim okolnostima... A izveštaj neće imati mnogo efekta na vlast u Srbiji bez obzira na nepovoljne ocene", kazao je Obradović. Komentarišući odlikovanje Pahomija za generala Lazarevića, Obradović kaže da je odnos crkve i države prema ratnim zločinima postao "gotovo identičan".

Da li je svako „ne“ Putinu dobra vest za Srbiju? Priprema li predsednik javnost za uvođenje sankcija? Nazire li se kraj sage oko izbora za predsednika Republike Srpske? Kako jedan vladika sve svoje afere prikriva patriotizmom? Ovo su neki od naslova iz dnevne štampe koje je komentarisao Vukašin Obradović.

POVEZANE VESTI

„U nacrtu izveštaja EK vidimo dosta kritičkih tonova, od neusaglašavanja spoljne politike do Evroprajda, slobode izražavanja. Vrlo malo ima pohvalnih reči za Srbiju u prethodnih godinu dana, ima nešto oko ekonomije i pravosuđa. Ali videćemo konačnu verziju, jer se spekuliše da bi Oliver Varhelji mogao da utiče na konačne ocene, da ublaži nešto, jer izveštajem dominiraju ocene stagnacija, nazadovanja i ograničenog napretka“, kazao je Obradović u Novom danu.

Naglašava i da je ovaj izveštaj dosta oštar u odnosu na prethodni.

„Nema govora o otvaranju novih klastera, kao što je bilo prošle godine i to će biti generalni ton ovog izveštaja koji će dominirati kroz sve stavke. Moj lični stav je da je ovaj izveštaj zakasnio, jer čak mogu da se upute kritike i onima koji su sastavljali izveštaj, recimo oko izbora, gde se sad tek ukazuje da su održani u neregularnim okolnostima. Mislim da Evropa sa ovim izveštajem kasni, da on neće imati mnogo efekta na vlast u Srbiji bez obzira na nepovoljne ocene“, ocenio je gost N1.

Prema njegovim rečima, ovako nepovoljan izveštaj za Srbiju, u „normalnim okolnostima“ trebalo bi da izazove neke reakcije.

„Vlast u Srbiji je zaokupljena ozbiljnim problemama, ali ovaj izveštaj neće izazvati zabrinutost kod predsednika i njegovih saradnika. Ono što se nalazi u izveštaju se potpuno u skladu sa onim dominantim tonovima koji dolaze iz EU i pojedinih zemalja. Tako da Vučiću ono što su mu govorili na raznim skupovima je, čini mi se, mnogo oštrije nego što to stoji u izveštaju, a ne vidim ni kakve posledice ovakav negativan izveštaj može da ima po Srbiju“, rekao je Obradović.

Napredak, kaže, nismo ni očekivali.

„Dakle, nema napretka a to nismo ni očekivali, ali nema ni nagoveštaja nekih restriktivnih mera, tako da Srbija, rekao bih, nastavlja svoj put unazad“, naglasio je urednik „Danasa“.

Pisanje štampe da Vučić priprema javnost za uvođenje sankcija Rusiji, Obradović komentariše kao mogućnost, ali…

„Vučića ovaj izveštaj, prilično sam siguran, ne interesuje mnogo. Ono što će on preduzimati u narednom periodu biće usmereno pre svega ka ostvarivanju njegovih političkih interesa. A šta su njegovi interesi – to je da iz ove političke krize izvuče maksimum za Srbiju, ali pre svega za političku opciju koju predstavlja. Da li su ti interesi podudarni, ja nisam siguran“, izjavio je Obradović.

A šta su interesi Srbije?

„Da osigura nekakvu u tom trouglu između Rusije, EU i SAD, i naše pozcje, da osigura za sebe pre svega određen politički profit, uz najmanje štete. Kako će do toga doći, to je teško reći, jer s jedne strane, imamo Rusiju koja se ne ponaša nimalo u skladu s tradicionalnim prijateljstvom sa Srbijom, ne pokazuje znake razumevanja za poziciju u kojoj se nalazimo i pritiske kojima smo izloženi. Iz Moskve se očekuje od Srbije da ne uvodu sankcije“, kaže Obradović.

S druge strane, dodaje, imamo jasne poruke iz Evrope i Amerike da je usklađivanje s politikom Zapada nešto što mora da se desi.

„Vučić je u tom svom ‘istorijskom obraćanju’ nagovestio da je moguće uvođenje sankcije Rusiji ako šteta od neuvođenja bude veća. Mi ulazimo u vrlo neizvestan period i mislim da merenje štete koju će Srbija pretrpeti iz Vučićevog ugla ne predstavlja objektivan pristup kako tu štetu vide građani Srbije“, kazao je.

Obradović smatra i da Vučić neće imati velikih problema sa javnom mnjenjem ukoliko odluči da uvede sankcije Rusiji.

„Međutim, ono sa čim će imati problema je uticaj Rusije na raznim poljima, od politike do nevladinih organizacija, i to je ono o čemu on dominantno brine. Mi smo imali one porodične šetnje, izvođenje desetak hiljada ljudi na te šetnje ne može biti spontan događaj. To je bila poruka njemu šta može da se desi. On se susreće s tim izazovom, kako će te snage u Srbiji, koje su i nastale zahvaljujući njemu, kako će se oni ponašati u trenutku kada bi on uveo sankcije Rusiji“, kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, problem je što mi nemamo jasnu političku viziju. „Šta hoćemo, gde idemo i kako ćemo tamo stići. Mi ne znamo kako Vučić vidi budućnost Srbije, ne znamo ni kako Zapad vidi budućnost Srbije. Govorimo o Šolcovom i Makronovom planu, a da ne znamo kako on izgleda, imali smo i non pejper o Kosovu, a ne znamo detalje“, navodi.

Odlikovanje radovanje – kome?

Komentarišući pisanje štampe o nedavnom odlikovanju koje je vladika Pahomije uručio osuđenom ratnom zločincu generalu Vladimiru Lazareviću, Obradović kaže da ga to ne iznenađuje.

„Crkva jako dobro oseća fon državne politike i ona prema tim signalima koji dolaze iz države i vuče poteze. Deljenje ordenja Lazarevicu, Šešelju i inim, vrlo problematičnim osobama, samo pokazuje da država jako dobro prati svetovne tokove. Crkva je organizacija koja koristi ovu priliku da ojača svoje pozicije i u odnosu na državu i da pruži podršku aktuelnoj vlasti“, kazao je Obradović.

A odnos crkve i države prema ratnim zločinima je, dodaje, postao gotovo identičan.

„Pahomije pokušava i da ovim gestom prekrije svoje neke mrlje iz prošlosti i on to vrlo intenzivno čini u poslednje vreme. Odlikovao je i Vučića, i Selakovića, sad i Lazarevića. To je jedostavno dokaz u kom pravcu i crkva, a i država, idu kada su u pitanju odnosi prema ratnim zločinima“, zaključio je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare