Obradović za N1: Na kozmetičke ustupke vlasti odgovorićemo masovnim protestom

Vesti 03. sep. 202113:14 > 14:5488 komentara
Podeli:
Izvor: N1

„Ako vlast ponudi samo kozmetičke promene izbornih uslova, za svoja prava moramo se izboriti na ulici. Ali to više ne sme biti mnogo različitih protesta širom Srbije već opšta građanska neposlušnost i jedan veliki jedinstveni protest u Beogradu sa koga se nećemo razilaziti do ispunjenja naših zahteva“, ističe u razgovoru za portal N1 predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Sagovornik portala N1 podseća da je dogovor na oba koloseka dijaloga bio da sve mora biti završeno šest meseci pre sledećih izbora, što je, kako kaže, dovoljan period ako sloboda medija startuje odmah nakon potpisivanja sporazuma između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova.

„Ako toga nema, uveren sam da bojkot više nije rešenje jer je previše pasivno sredstvo za borbu, zato se za slobodne i poštene izbore moramo boriti na ulici. Ne smemo više nikada dozvoliti održavanje nedemokratskih izbora u Srbiji. Niko nam neće pokloniti slobodu, pravdu i demokratiju, već se za njih moramo izboriti sami“, poručuje Obradović.

Povezane vesti:

Odgovarajući na pitanje kojim opozicionim strankama i pokretima je predložena Platforma o saradnji unutar opozicije, lider Dveri kaže da se ona odnosi na sve u opoziciji koji su spremni da potpišu njenu prvu tačku: da se javno obavežu da posle izbora nema saradnje sa aktuelnom vlašću.

„Smatramo da je to pravi test na osnovu koga možemo znati ko je prava opozicija. Ova naša platforma je prvi konkretan dokument koji definiše kako može doći do sveukupne predizborne saradnje u opoziciji, što podrazumeva međusobno nenapadanje, zajednički poziv da se glasa protiv vlasti, zajedničku kampanju za povećanje izlaznosti i borbu protiv svih vidova izborne krađe. I, što je najvažnije, ovaj model saradnje može se primeniti i ako opozicija na izbore izlazi sa jednom zajedničkom izbornom listom, kao i ako izlazi u više opozicionih kolona. Šta je bolje od ove dve opcije izlaska na izbore treba da nam kažu građani kroz istraživanje javnog mnjenja“, podvlači naš sagovornik.

Zabrana funkcionerske kampanje samo sedam dana

Jedan od zahteva opozicije odnosi se i na sprečavanje funkcionerske kampanje predstavnika vlasti, o čemu je takođe bilo reči na međustranačkim razgovorima.

„U predlogu sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora, koji smo dobili na pregovorima između vlasti i opozicije bez stranih posrednika, stoji da će biti zabranjena funkcionerska kampanja državnih funkcionera u smislu svečanih otvaranja infrastrukturnih objekata koji su završeni ili radovi na njima počinju, ali samo u poslednjih sedam dana izborne kampanje. Naš zahtev je da to bude u kompletnoj izbornoj kampanji i da se odnosi i na druge vrste zloupotreba državnog položaja i državnih resursa“, kaže Obradović.

Na pitanje da li je „na stolu“ i opcija da opozicione stranke izađu na predsedničke izbore s jednim kandidatom, a da na parlamentarnim i lokalnim izborima u Beogradu opozicija nastupi u više kolona, čak i u drugačijem sastavu na različitim nivoima izbora, Obradović daje nedvosmislen odgovor:

„Sve je na stolu.“

N1: Izjavili ste da „Vučića na izborima može da pobedi samo neko ko je deklarisani patriota“. Da li biste prihvatili da zajednički kandidat opozicije bude neko s kim ne delite ideološka uverenja?

Obradović: Nije problem da zajednički kandidat bude neko sa kim ne delimo sva politička uverenja, ali za nas to svakako ne može biti neko ko, primera radi, priznaje lažnu državu Kosovo. Veoma je važno da taj kandidat ima jasne patriotske stavove jer samo kao takav može da pobedi Vučića. Ne znam da li to shvataju kolege u opoziciji. Podsetiću ih na primer Zorana Đinđića koji je znao da ne može biti protivkandidat Miloševiću već to mora biti Koštunica. Isti slučaj je i danas sa Vučićem, ali je pitanje da li kolege iz opozicije shvataju ono što je Đinđić odlično razumeo.

N1: Na čemu gajite optimizam da se opozicione stranke i pokreti mogu ujediniti oko platforme Dveri?

Obradović: U javnosti se u poslednje vreme pojavilo novo očekivanje da se opozicija ujedini u borbi za smenu vladajućeg režima i mi iz Dveri smo na to odgovorili konkretnim predlogom kako da do tog jedinstva dođe. Ovoga puta ne bismo smeli da pogrešimo i definitivno izneverimo opozicione birače. Opet ponavljam: saradnja može i mora da se uspostavi bez obzira u koliko opozicionih kolona budemo išli na izbore. Ali to više nije do Srpskog pokreta Dveri, mi smo pružili ruku svima u opoziciji.

Spremni smo na saradnju, ali možemo i sami na izbore

Lider Dveri ne isključuje ni samostalan nastup na izborima ukoliko ostale opozicione stranke ne prihvate dogovor.

„Mi smo uradili što je do nas – odazvali smo se na poziv građana za ujedinjenje opozicionih političkih snaga, pokazali spremnost na saradnju i dali konkretne predloge kako da to i ostvarimo. Sada su drugi na potezu. Ne bih voleo da bilo ko pokušava da napravi monopol u opoziciji da je samo on opozicija i da niko drugi ne postoji. To je pokušao Vuk Drašković 2000, pa je nestao sa političke scene. Nadam se da smo izvukli tu pouku. Dveri ne pripadaju ni bivšem ni sadašnjem režimu, nikome ništa ne duguju, idu svojim putem, spremne na saradnju sa drugima u opoziciji, ali i na to da idu samostalno do kraja kao gotovo jedina politička opcija iz opozicije koja do sada nije bila na vlasti“, napominje Obradović.

Priznaje da „opozicija teško može da utiče“ na razdvajanje termina predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora, kao i na to da nosilac lista vladajuće stranke na svim nivoima bude predsednik države.

„To je nešto oko čega vlast ne želi ni da razgovara ni na jednom koloseku međustranačkog dijaloga. Ono na šta mi možemo da utičemo jeste oslobođenje medija za glas opozicije, kritiku vlasti i drugačije mišljenje uopšte, sprečavanje pritisaka na birače, ograničenje funkcionerske kampanje, sređivanje Jedinstvenog biračkog spiska i kontrola izbora u celini. Od toga mnogo više zavisi da li će sledeći izbori biti slobodni i pošteni i na tome moramo da insistiramo“, uveren je prvi čovek Dveri.

Na pitanje da li ostaje pri svom zahtevu da „Pinku mora biti oduzeta frekvencija, a Željku Mitroviću ispitana imovina“, Obradović odgovara kontrapitanjem:

„Ima li drugog boljeg simboličkog dokaza da su političke promene konačno zaista došle u Srbiju?“

Komentari

Vaš komentar