Obradović: Ključne odredbe važećeg Zakona o referendumu nisu u skladu sa Ustavom

Vesti 25. nov 202111:28 > 12:04 20 komentara
Marija Obradović
Tanjug/Rade Prelić

U Skupštini Srbije Zakon o referendumu obrazlaže ministarka Marija Obradović, koja je svoje obraćanje poslanicima počela podsećanjem da je aktuelni Zakon o referendumu donet 1994. godine, a da je minimalno izmenjen 1998. godine, on je - prema rečima ministarke Obradović, restriktivan, prevaziđen i nije u skladu sa Ustavom.

Ona navodi da su zbog nedostataka koje ima aktuelni zakon – referendum i narodna inicijativa retko korišćeni, a dodala je i da ključne odredbe važećeg zakona nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Ministarka je istakla da je do sada bio neprimereno kratak rok za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu.

Povezane vesti

Ona je obrazložila i ukidanje cenzusa u novom Zakonu o referendumu.

„Cenzus ii kvorum za uspešnost referenduma – do sada je za uspeh referenduma bilo potrebno da na referendum izađe i glasa više od 50 odsto birača upisanih u birački spisak, a prema tom principu je održan i referendum o Ustavu 2006. godine, iako takva odredba nije u skladu sa Ustavom. Ustav predviđa da je odluka na referendumu važeća ako je za nju glasala većina izašlih birača. Nije predviđen uslov da je neophodna većina upisanih birača“, navodi ministarka Obradović.

Ona se osvrnula i na kritike koje stižu iz dela stručne javnosti oko naknade koju će građani morati da plate pri podnošenju narodne inicijative. Kaže da će naknada iznositi 40 dinara po potpisu, a taksa će se plaćati kod ovlašćenog overioca odnosno kod notara.

Izvor: RTS

„U delu javnosti čuli smo kritiku da će naknada onemogućavati podnošenje narodne inicijative, jer je potrebno da se plati 10.000 evra za podnošenje zakonodavnu narodne inicijative, ali ja podsećam da je narodnu inicijativu moguće podneti i elektronskim putem – elektronski potpisi ne podležu taksi“, kaže Marija Obradović i dodaje da brojne kritike u javnosti imaju za cilj da se – kako je rekla – građani dovedu u zabludu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare