Obradović: Iznenađen sam komentarima da presuda odgovara Vučiću

Vesti 18. jan 202114:15 > 18:05 35 komentara
Boško Obradović
Izvor: N1

Lider Dveri Boško Obradović prvi je u istoriji dobio presudu protiv aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića. Sud je obavezao Vučića da Obradoviću plati 200.000 dinara, zbog povrede ugleda i časti, jer ga je nazvao "lopovom" i "fašistom". Lider Dveri za N1 kaže da je iznenađen komentarima da ta presuda odgovara Vučiću, ističući da nije ni objavljena u medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Obradović je u emisiji „N1 Studio Live“ rekao da sva hrabrost ide na račun postupajćeg sudije koji je imao hrabrosti da pokrene spor protiv aktuelnog predsednika Republike, a onda i da ga kazni za izgovorene laži i uvredu i povredu časti.

Takva presuda, prema njegovim rečima, daje nadu da pravosuđe može biti nezavisno kako nalažu Ustav i zakoni.

Obradović je istakao da je odluka suda velika moralna satisfakcija ne samo za njega lično, već je i nada za druge ljude koji su pogaženi i maltretirani samo zato što su se usudili da kritikuju aktuelnu vlast.

Presuda je, dodao je Obradović, naročito važna za Srpski pokret Dveri jer je, kako je rekao, na taj način skinuta ljaga sa njihovih članova koji se u režimskim medijima optužuju za fašizam.

„Što je za nas kao srpske rodoljube jedna od najvećih uvreda. Mi smo antifašisti, ja sam antifašista, moj deda Vitomir Obradović poginuo je na Sremskom frontu u borbi protiv fažizama“, istakao je Obradović.

Ukazao je i da Dveri ne bi mogle ni da budu registrovane u Srbiji da imaju bilo kakve veze sa fašizmom.

Upitan za ocene da ovakva presuda odgovara Vučiću kako bi prikazao da je pravosuđe u Srbiji nezavisno, Obradović je rekao da je iznenađen takvim komentarima na društvenim mrežama, ističući da bi je u tom slučaju svi režimski mediji na sva zvona objavili.

„A oni ćute i ne smeju da je prenesu (…) Ovakve presude nemaju vleiki domet, jer neće biti objavljene tamo gde su izrečene“, upozorio je on.

Dačić praktično prihvatio sve predloge opozicije

Stoga je, podsetio je Obradović, prioritetan zahtev opozicije da se mediji otvore za istinito informisanje.

Na pitanje o najavljenom dijalogu vlasti i opozicije, Obradović je rekao da su najvažnije garancije da ono što se dogovori bude i sprovedeno.

Kazao je i da ne vidi drugačiji način da se to učini nego da opozcija ima ulogu u sprovođenju dogovora.

Obradović je podsetio i da je Ivica Dačić najavio da će vlast prihvatiti sve preporuke ODIHR-a čime je, kako je istakao lider Dveri, praktično prihvatio sve predloge opozicije.

Stoga je treba razgovarati kako da se te preporuke sprovedu, i to na vreme, a ne par dana uoči izbora, poručio je Obradović.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare