Obradović: Dveri imaju ekskluzivnu poziciju u dijalogu vlasti i opozicije

Vesti 30. jun 202121:55 26 komentara
N1 (arhiva)

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da taj pokret ima "ekskluzivnu poziciju" u dijalogu vlasti i opozicije oko izbornih uslova, jer učestvuju i u pregovorima sa prisusvom delegacije Evropskog parlamenta, i u pregovorima bez njih.

„To nam daje jednu mogućnost da sagledamo kompletan taj pregovarački proces i da i na jednom i na drugom koloseku izvlačimo maksimum. Primera radi, ono što mi uspemo u ovom koloseku bez posredovanja, to će biti na korist kompletne bojkot opozicije“, rekao je Obradović u emisiji „Pravi ugao“ na RTV.

Na pitanje šta bi to moglo biti izdejstvovano, Obradović navodi potencijalni paket emisija za opoziciju na javnim servisima, o kojima je bilo pregovorima sa urednicima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, upravo na dijalogu bez posredovanja predstavnika Evropskog parlamenta.

Povezane vesti:

„Kad kažem opozicija, ja se zalažem da to dobije kompletna opozicija, bez obzira da li je izlazila na izbore, ili nije. Ako na ovom koloseku uz posredovanje Evropskog parlamenta izdejstvujemo neke dodatne povoljnosti, odnosno poboljšanje izbornog procesa, to će biti na korist i ovoj opoziciji koja ne želi strano posredovanje. Trudim se da na oba koloseka dijaloga izvučem maksimum za sve nas u opoziciji“, istakao je Obradović.

Kako je ocenio, pregovori koji se trenutno održavaju u Skupštini bez posredstva evroparlamentaraca „vrlo ozbiljno napreduju“ i dodao da su na dosadašnjih osam sastanaka otvorene „sve teme“.

„Dakle nema stavljanja tema pod sto, sklanjanja, foliranja i fingiranja, koje je bilo karakteristično prošle godine. Dakle ovog puta se zaista o svemu razgovara i evo imali smo već dva pomaka – da će dijalog biti završen šest meseci pre izbora i da će javni medijski servis imati obavezu da ponudi paket emisija za bolju zastupljenost opozicije“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, četvrta runda tih dijaloga u Skupštini se završava uskoro i dodao je da on očekuje da „u narednih nekoliko nedelja“ dobije odgovor vlasti na sve zahteve opozicije.

„Onda ćemo videti na čemu smo – da li vlast misli da ponudi neke kozmetičke izmene i nekakve mrvice na koje mi naravno nećemo pristati, ili vlast ovog puta pritisnuta bojkotom izbora i ovom nedemokratskom i smešnom skupštinom bez opozicije, ovog puta mora da da zaista slobodne i poštene izbore i to će vrlo brzo znati“, kazao je Obradović.

Predsednik pokreta Dveri ocenio je da će se ti odgovori saznati upravo na koloseku bez prisustva evropskih posrednika.

„Dok na ovom koloseku sa Evropljanima mi ne znamo ništa, odnosno čekamo da nam neko dođe iz Brisela, ko zna kad. I pitanje da li taj koji dolazi iz Brisela stvarno dolazi da bi ovde radio nešto pošteno, ili ima tajne dogovore sa Aleksandrom Vučićem iza scene“, rekao je Obradović.

Prisustvo na oba pregovaračka koloseka, Obradović ocenjuje kao „jedan uobičajeni politički repertoar u borbi protiv jednog nedemokratskog i poprilično kriminalizovanog sistema i vlasti“.

„I zaista sam za ovih nekoliko godina prošao put od parlamentarnih nastupa kao narodnog poslanika, preko niza vanparlamentarnih opozicionih borbi na ulici, preko štrajka glađu na stepenicama ispred Skupštine Srbije, do dijaloga i pokušaja da vratimo naš politički život u neke normalne tokove“, istakao je Obradović.

On je rekao da ima „redovan i normalan kontakt“ sa kolegama iz Saveza za Srbiju i dodao da je nekoliko dana ranije razgovarao sa predsednikom Narodne stranke Vukom Jeremićem i predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom.

„Smatram da je naša obaveza da razgovaramo i da se dogovaramo, prvo kako kao opozicija da izdejstvujemo slobodne i poštene izbore, a onda kako da nastupimo na njima. I bez obzira da li ćemo biti u jednoj opozicionoj koloni, ili u više njih, mi moramo da saradjujemo. Ja sam ponudio dva načina – prvi je jedno potpisivanje javne deklaracije o tome da nema medjusobnog napadanja u opoziciji i drugi je saradnja na biračkim mestima i borba protiv bilo kakve vrste izborne kradje“, rekao je Obradović.

Kako je ocenio, prošlogodišnja ideja bojkota izbora je „bila uspešna“, jer je vlast odmah po završetku „lažnih i nedemokratskih izbora“ praktično skratila mandat Vlade i Skupštine, dok oni još nisu ni bili izabrani.

„Zatim je krenuo ovaj dijalog vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova, čime je vlast priznala da su prošlogodišnji izbori bili neslobodni i nepošteni. Ja to doživljavam kao jednu malu pobedu“, rekao je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare