Obračun sa divljom gradnjom na Kopaoniku krenuo pošto je Jutka „pušten niz vodu“

Vesti 28. apr 202119:27 > 19:29 21 komentara

Nekadašnji prvi čovek Brusa Milutin Jeličić Jutka, zajedno sa svojim saradnicima, sumnjiči se da je odlukama u vreme kada je bio predsednik opštine Brus, omogućio određenim osobama da privremene objekte u zoni Nacionalnog parka „Kopaonik“ priključe na postojeću infrastrukturnu mrežu. Falsifikovani dokumenti i trgovina uticajem, predmet su istrage tužilaštva u Kraljevu za čak sedam objekata izgrađenih u zoni nacionalnog parka. Najpoznatiji je onaj na Pančićevom vrhu, koji još nije porušen.

Samo pet dana je prošlo od trenutka kada je Jeličić izašao iz zatvora u Ćupriji, do trenutka kada je ponovo uhapšen. Iako je srpska javnost, nakon izdržane tromesečne kazne zatvora, brujala da Jutku ništa ne sprečava da se ponovo vrati u skupštinsku stolicu, ovoga puta kao odbornik, ili se kandiduje na nekim sledećim izborima, usledio je novi momenat. Jutka je uhapšen u Beogradu, i to u trenutku kada se spremao da se pojavi na suđenju sa medijima zbog pisanja o slučaju polnog uznemiravanja Marije Lukić.

POVEZANE VESTI:

Iako Specijano tužilaštvo za suzbijanje korupcije u Kraljevu, po čijem je nalogu Jeličić priveden, još nije objasnilo sve detalje istrage, policija je saopštila da se radi o malverzacijama sa izdavanjem dozvola za privremene objekte na Kopaoniku. To se odnosi i na objekat Pančićevom vrhu, koji još uvek nije porušen i uklonjen.

Novinarka portala Nova.rs Bojana Anđelić kaže za N1 da se o misterioznoj investitorki nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežani Mitković ne zna mnogo, ali da deluje da je ona toliko jaka da zakoni ove države za nju ne važe.

„Čini se da je Snežana Mitković jača i od države i od zakona. Protiv nje je u toku suđenje u Brusu zbog nelegalne gradnje. Nju prvo nisu mogli da pronađu, ali su na kraju ipak uspeli. To je sve trajalo mesecima, potom se sama javila i dala iskaz u Smederevu. Optužnica je podignuta, došlo je do suđenja, koje je pri kraju i čućemo presudu, ali je ona ostala misteriozna. Nju policija nije mogla da nađe na adresi na kojoj je prijavljena, a za to vreme radovi traju na Kopaoniku, malo zvuči neverovatno“, kaže Anđelić.

Pored Jeličića, privedeno je još sedam osoba, od kojih šestoro čine bivši i sadašnji opštinski službenici u Brusu. Oni su saslušani u utorak i pušteni da se brane sa slobode. U pritvoru je zadržan i Miloš Azdejković, bivši Jeličićev pomoćnik za ekonomska pitanja. Njemu se na teret stavlja trgovina uticajem, jer je posredovao kod komunalnih inspektora da ne obave kontrolu spornih objekata.

N1

Bojana Anđelić kaže da joj se čini da je Jutka „pušten niz vodu“, jer je prethodno dugo čuvan od strane Srpske napredne stranke, ali da je tu zaštitu izgubio, pa se iščlanio iz stranke.

„Suđenjem zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić i presudom na tri meseca zatvora, počeli su da se pokreću krivični postupci sa mrtve tačke. Krivičnu prijavu protiv Jeličića, zbog trgovine uticajem i falsifikovanja, podnelo je ministarstvo građevinarstva još 2018. godine u vezi sa objektom na Pančićevom vrhu, ali se ništa nije desilo. Sada imamo istragu protiv njegovih saradnika, ali i investitorke Mitković, koja se vodi kao vlasnica tog objekta“, rekla je Anđelić.

Inače, Jeličić se tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja zbog imovinske koristi koja prelazi iznos od milion i po dinara. Za to delo prema zakonu preti kazna od dve do 12 godina zatvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare