„Obračun“ s antivakserima – između slobode govora i ugrožavanja zdravlja ljudi

Vesti 02. apr. 202119:08 > 19:10105 komentara
Podeli:

Kako je vakcina kao civilizacijska tekovina koja je sačuvala mnogobrojne živote postala u Srbiji upitna? Javnost je uznemirena i podeljena, a država je posegnula za represivnim merama. Koje su posledice uticaja antivakcinalnog lobija i gde prestaje sloboda govora, a počinje ugrožavanje drugih ljudi i javnog zdravlja - pitanja su koja Srbija mora da rešava u jeku pandemije koronavirusa. Iako joj, za razliku od mnogih zemalja, ne nedostaje vakcina.

U obračun sa antivakserima država je krenula posle više od godinu dana epidemije, u rano jutro 1. aprila, tokom pretresa stana doktorke koja u javnosti godinama iznosi stavove suprotne profesiji koju obavlja. Tužilaštvo je ispitalo četvoro pod sumnjom da su izazvali paniku svojim objavama na društvenim mrežama i sudu predložilo meru zabrane sastajanja i komunikacije, a podneta je i jedna krivična prijava.

Dan kasnije, predsednica Vlade podcrtava da nema važnije teme od vakcinacije i da sa time nema igranja.

„I krenuli smo u tu kampanju zato što je to nešto što može da košta građane života. Ako je jedna osoba koja je razmišljala da li da se vakciniše ili ne, čula neku od laži koju plasiraju antivakseri, nije se vakcinisala, zarazila se i preminula, to je krivično delo“, poručuje premijerka Ana Brnabić.

Povezane vesti:

Na sudu je da dokaže da između smrti i teških formi bolesti nevakcinisanih i poziva protiv vakcinacije postoji uzročno-posledična veza. Sud, bar za sada, neće utvrđivati krivičnu odgovornost lekara poput pulmologa Branimira Nestorovića, koji je čak bio deo vladinog Kriznog štaba. On je, naprotiv, za borbu protiv koronavirusa u koji često ni sam ne veruje, nagrađen državnim odlikovanjem – ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena.

„Ako već država hoće, a morala bi sitemski da se pozabavi pitanjem nevakcinisanja i zagovaranja nevakcinisanja, onda zaista mislim da treba da krene od vrha“, smatra Milena Vasić.

„To je predstava koja treba da nadomesti nedostatak normalne kampanje. Bilo je dovoljno vremena da se prođe kroz sve te i možda pronalaze neki drugi osnovi za delovanje koje je protivzakonito ili protivustavno“, rekao je novinar Božidar Andrejić.

Koliko god bili suprotstavljeni, pristalicama i protivnicima vakcine protiv kovida zajedničko je nepoverenje u sistem i informacije državnih organa. Kako onda jedan pretres i privođenje menja stvar?

„Vi hapšenjem za izazivanje panike i nereda nekoga ko postavlja pitanja na koja država ne daje odgovor možete da postignete samo kontraefekat i da date možda čak i opasne političke poene nekoj desničarskoj organizaciji“, rekla je Milena Vasić.

Zato bi, saglasni su sagovornici N1, afirmativne kampanje vakcnacije mnogo više doprinele smanjenju antivakserskog pokreta nego bilo koja represija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar