Objekat na Kopaoniku vlast ruši četiri godine, nema naznaka da će se to dogoditi

Vesti 11. apr. 202119:26 > 20:1934 komentara
Podeli:

Simbol nelegalne gradnje na Kopaoniku objekat od 1000 kvadrata vlast ruši već četiri godine. Kada je prošlog novembra već bilo izvesno da će rušenje biti obavljeno, objekat je samo smanjen i adaptiran. Državni vrh je nekoliko godina javnosti obećavao rušenje koje se očigledno neće nikada dogoditi.

Ovako izgleda nelegalno izgrađen objekat na vrhu Srbije. Skinut je jedan sprat, prekriven je drvetom, iako se iza nalaze tone armiranog betona. Direktor Njuzmaks-a Slobodan Georgiev prvi je je u BIRN-u pisao o objektu koji godinu dana raste na Pančiću, a niko nije reagovao.

Povezane vesti

„Oni su sad rekli evo to je brvnara, drvo je kao neko okolo, nije 150 kvadrata, ali je oko 600 kvadrata. I dalje ima garažu a nije smelo da bude ukopano, dakle to je po meni samo legalizacija kriminala“, rekao je Georgiev.

Rušenje su prethodnih godina svi obećavali, pre svega tadašnja ministarka građevine Zorana Mihajlović, ali je tražila pomoć ministra policije Nebojše Stefanovića.

„Uopšte nije u pitanju da li je objekat na Pančićevom vrhu ili u centru Beograda, uvek smo tražili asistenciju policije“, rekla je u januaru 2019. godine Zorana Mihajlović.

Zatim se oglasila i u avgustu iste godine: „Ministarstvo građevinarstva neće izaći samo da ruši ni jedan objekat, bez potrebne pomoći i podrške policije, jer to nikada do sada nismo radili“.

„Čuli ste ministra policije. On je rekao da će se to u najskorijem roku desiti, da neće ostati ni kamen na kamenu“, dodala je Mihajlović.

I tačno tako je obećavao Nebojša Stefanović, jer je kako je tada govorio, nesporno da je objekat nelegalan

„Ja mogu da vam kaže da će taj objekat do poslednje cigle biti srušen. Neće ostati trunčica od njega“, poručivao je Stefanović.

Od ovog obećanja prošlo je skoro dve godine, a na Pančićevom vrhu i dalje ima nelegalnog betona, mnogo više od trunčice. Ceo proces pratila je i premijerka Srbije koja je prvo pitala.

„Šta tačno želite da ja uradim sada da otem tamo sa čekićem i da počnem da rušim“, upitala je premijerka Brnabić.

A zatim je kratko odgovarala na pitanja šta se dešava pa je potrebno godinu dana za rušenje.

„Objekat će biti srušen“, naglasila je ona u maju 2019. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je javnosti da je objekat sagradio „neko blizak Srpskoj naprednoj stranci“.

„Pošto ja vidim da je važno nekima u Vladi, a nekima u medijima da kažu kako to ne sme zato što to drži neko blizak SNS-u. Opet ste se prevarili i opet nećete reći ‘izvinite’, kada budete videli da se odluke nadležnih organa budu provodile u delo“, napomenuo je Vučić u avgustu 2018. godine.

Odluke nadležnih organa bile su rušenje. Nakon tri godine na Pančićevom vrhu, ne vidi se da su one sprovedeno u delo.

„Cela Srbije se pretvorila u jedno divlje naselje, u jednu veliku divlju gradnju, pa sad ako može svuda zašto ne bi drugari našeg predsednika zidali na vrhu Kopaonika. Ipak su oni najzaslužniji za sve dobre stvari koje nam se godinama dešavaju“, smatra Georgiev.

U papirima vlasnica objekta na Pančićevom vrhu je Snešana Mitković iz Smedereva, ali BIRN je objekat doveo u vezu sa Zoranom Milojevićem Zeljom koji je funkcioner SNS-a.

Komentari

Vaš komentar