Objavljeni rezultati male mature, za vikend liste želja

Vesti 02. jul 202110:36 > 10:381 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs danas su objavljeni konačni rezultati male mature.

Mali maturanti će za vikend u školama popunjavati liste želja, koja je elektronskim putem mogla da se obavi već od 26. juna u školama koje imaju Elektronski dnevnik, a iz Ministarstva prosvete pozivaju učenike da popune svih 20 želja, kako se slučajno ne bi ostali neraspoređeni.

Tačna raspodela po listama želja biće objavljena 11. jula, a upis se može obaviti elektronskim putem i u školama 12. i 13. jula.

Mali maturanti uradili su više od 60 odsto zadataka na testovima pa će zbog dobrih rezulta prijemnog ispita u većini škola za upis biti potreban koji bod više nego prethodne godine, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Pašić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je bilo oko 6.000 prigovora, od kojih je polovina odobrena na prvostepenoj komisiji a 30 odsto na drugostepenoj. Najviše prigovora bilo je iz matematike, zatim iz maternjeg jezika i iz kombinovanog testa.

Pašić je rekao da je do četvrtka već oko 15 odsto učenika popunilo elektronski formular za listu želja škola koju žele da pohadjaju i da će ta lista biti javljena u školama u sredu, kako bi djaci mogli da je vide i prijave eventualne korekcije.

„U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Učenici koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogodišnje škole i zato treba da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole“, rekao je Pašić.

Ukazao je da će u većini škola biti povećan broj potrebnih bodova za upis, zbog dobrih rezultata prijemnog.

Malu maturu polagalo je 68.013 učenika.

Komentari

Vaš komentar