Objavljena dugoročna prognoza za leto, šta čeka Srbiju

Vesti 12. maj. 202216:582 komentara
Podeli:
Prognoza
Izvor: ECMWF

Meteorološki servis Severe Weather objavio je dugoročnu prognozu za leto širom Evrope, a ukoliko se neko nadao da će biti nešto prijatnije nego prethodne godine, podaci ne ohrabruju.

Pomenuti servis koristi specijalizovane modele koji daju precizniju sliku o tome kakvi bi vremenski uslovi mogu da bude u predstojećim mesecima, piše „Nova.rs“.

Jedan od najpriznatijih modela, ECMWF pokazao je da se širom centralne i južne Evrope očekuju temperature koje će biti iznad proseka. Podaci su između ostalog obuhvatili i Srbiju, a detaljnom analizom utvrđeno je da će u Srbiji temperature biti između jedan i dva stepena toplije nego inače.

Drugi model koji se koristio u istraživanju, UKMO model, koji koriste službe u Velikoj Britaniji pokazao je takođe da će temperature biti iznad proseka, ali da će biti manje padavina nego inače.

Što se konkretno tiče oko same temperature, procene su da će one biti veće između 0,5 i 1 stepen od proseka.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za Nova.rs da i on očekuje da će temperature u Srbiji ovog leta biti malo veće od proseka, ali da će biti manje dana sa ekstremno visokim temperaturama.

"Srednja temperatura biće slična stepen ili dva veća u odnosu na višedecenijski prosek, ali sa manjim brojem dana gde će temperatura biti veća od 35 stepeni", ističe meteorolog.

Opširnije na Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar