Obeleženo 500 godina postojanja Jevrejske opštine Beograd

Vesti 21. dec 202123:21 0 komentara
TANJUG/PREDRAG MITIĆ

U Starom dvoru je svečano obeleženo 500 godina postojanja Jevrejske opštine Beograd.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je u ime Grada Beograda čestitao jubilej i istakao da u Beogradu ne postoje institucije koje postoje toliko dugo.

„Za 500 godina, Jevrejska zajednica je dala veliki doprinos razvoju Beograda. Mnogi pisci, generali, političari i drugi ugledni članovi društva, bili su Jevreji. Kada je Srbija ulazila u ratove, Jevreji su zajedno sa svojim komšijama oblačili uniforme. Danas, kada neko prošeta jevrejskim grobljem, pred sobom ima istoriju Srbije, što dovoljno govori o povezanosti Srba i Jevreja“, rekao je Vesić.

On je istako da je „Jevrejska zajednica dragulj Beograda“ i da je tokom poslednjih godina sve prisutnija u društvu, što se „poklapa“ s dodatnim poboljšanjem odnosa Srbije i Izraela.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd će uvek „stati iza svoje Jevrejske zajednice“ i raditi na očuvanju sećanja na sve Jevreje stradale u Drugom svetskom, ratu, kao i na one koji su bili značajni za srpsko društvo ili istoriju uopšte.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks je zahvalio Gradu Beogradu na gostoprimstvu i prilici da se veliki jubilej obeleži u Starom dvoru.

„Čast mi je i zadovoljstvo da se obratim povodom 500 godina postojanja Jevrejske opštine Beograd. Iako je kroz istoriju izgledalo da do ovog dana nikada neće doći, upravo to oslikava ‘priču’ jevrejskog naroda. Bilo je pomena o Jevrejima u Beogradu i pre 1521. godine, ali oni su dolazili i odlazili. Nadam se da smo danas obeležili ‘samo’ prvih 500 godina postojanja Jevrejske opštine Beograd#, rekao je Fuks.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!