Obeležene 22 godine od ubistva Ćuruvije, zatražena presuda i puna istina o tome

Vesti 11. apr. 202113:34 > 14:354 komentara
Podeli:

Predstavnici Nezavisnog udruženje novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija polaganjem venaca i paljenjem sveća obeležili su godišnjicu ubistva novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, u Svetogorskoj 35, u Beogradu, na mestu gde je pre 22 godine ubijen.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine.

POVEZANE VESTI

Predsednik Nezavisnog udruženje novinara Srbije Željko Bodrožić podsetio je da ni 22 godine nakon ubistva Ćuruvije još niko nije pravosnažno osuđen za taj zločin.

„I ukoliko se potvrdi prvostepena presuda doneta 2019. godine, mislim da će porodica, prijatelji i kolege i dalje ostati bez mnogih odgovora“, rekao je Bodrožić.

On je naveo da je državni tužilac pre dve godine u završnoj reči naglasio da je nalog za ubistvo došao iz vrha vlasti, a da je porota bila cela Vlada.

„Jasno je svima da je surova likvidacija, nažalost, delo naše države, a ta država je do danas bila spremna, čini mi se, da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu i ništa više od toga“, kazao je Bodrožić.

Prema njegovim rečima, neki nalogodavci i mreža pomagača i egzekutora i dalje su zaštićeni.

„Ćuruviju poslednjih nekoliko godina iznova blate i satanizuju u režimskim medijima, poručujujući da je dobio što je zaslužio, a da su zlikovci koji su zavili u crno Slavkovu, ali i mnoge druge porodice tokom te mračne decenije, patriote i heroji, ali nije tako i ne smemo da dozvolimo da našeg kolegu nanovo ubijaju i da istovremeno glorifikuju one koji su nam zagorčali živote i čije su ruke krvave do ramena“, rekao je Bodrožić.

Dodao je da su se okupili danas, u organizaciji NUNS, UNS, ANEM i Fondacije Slavko Ćuruvija, na mestu gde je Ćuruvija ubijen, jer i dalje veruju da je pravda dostižna i da će potpuna istina o svirepom ubistvu u organizaciji države uskoro izaći na vedelo.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da od svih državnih organa, posebno od našeg pravosuđa, traže da što pre završe ovaj postupak i da do kraja ove godine konačno dobijemo pravosnažnu presudu za ubistvo Ćuruvije.

Radomirović je pozvao vrh vlasti da obezbedi da se sazna puna istina o ubistvu Ćuruvije, kao i da budu kažnjeni i odgovorni za ubistvo Milana Pantića 2001. godine, za ubistva kolega na Kosovu i Meotohiji od 1998. do 2005. godine, za stradanje radnika Radio televizije Srbije u bombardovanju 1999. godine i za troje kineskih kolega, takođe ubjenih u bombardovanju.

„Važno je da država konačno pokaže da nema nekažnjivosti za ubistva novinara, jer samo tako možemo da nastavimo da radimo svoj posao slobodno ne brinući za bezbednost nas, naših porodica i svih naših kolega“, istakao je Radomirović.

Matić: Sud da ubrza donošenje presude

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i predsednik ANEM Veran Matić pozvao je sud da ubrza donošenje presude.

Izvor : N1

„Opstrukcija ovog slučaja postoji od trenutka ubistva do danas. I sada imamo snažne aktivnosti Državne bezbednosti koja je preživela bilo u institucijama, bilo van njih u neformalnim centrima moći, štiti optužene u ovom slučaju i ne dozvoljava da se pojavi više dokaza, a štiti i četvrtooptuženog koji je u bekstvu od početka suđenja“, rekao je Matić.

Matić je istakao da je Komisija u MUP više puta insistirala da se Interpolova poternica realizuje, da se locira Miroslav Kurak i da se privede pravdi u našoj zemlji, a izrazio je nadu da se na tome radi.

Naglasio je da pravda neće biti zadovoljena dok svi ne budu u zavtvoru sa pravosnažnim presudama na dug vremenski rok.

„Apel naše profesije je da obratimo pažnju na sve više pretnji i pritisaka prema našim kolegama i da nikada ne dozvolimo da se ovakve stvari u našoj zemlji događaju“, rekao je Matić.

Komentari

Vaš komentar