Obeležena godišnjica Majskog prevrata

Vesti 11. jun 202112:23 2 komentara
Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl položili su danas cveće na prostoru između zgrade Predsedništva Srbije i Starog dvora, na mestu gde su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, čime je obeležena godišnjica Majskog prevrata.

#related-news_0

Mladenović je istakao da je 11. jun datum kada su odigrani događaji koji su uticali na razvoj i tok mnogih stvari u srpskoj istoriji, saopštio je Beoinfo.

„Sećajući se kralja Aleksandra Obrenovića, sećamo se poslednjeg vladara iz velike dinastije koja je oslobodila Srbiju, učinila je ponovo kraljevinom i stavila je na pijedestal i u porodicu evropskih naroda koji su bili uticajni u evropskim i svetskim odnosima. Dan kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga je datum koji mi u gradu Beogradu obeležavamo sećajući se tragično preminulog kralja i njegove supruge, ne zaboravljajući da sve ono što se desilo nije svetla tačka u našoj istoriji. Moramo je tako i posmatrati. Majski prevrat je doneo promenu dinastije i državne politike“, rekao je Mladenović.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga nisu zaslužili sudbinu koja ih je zadesila 1903. godine.

„Nalazimo se na mestu koje na neki način povezuje dve dinastije, tu su i dva dvora, od kojih su jedan napravili Obrenovići, drugi Karađorđevići i na ovakve dane važno je da se podsetimo onog što je bilo, ali i da poručimo da takvih podela više ne sme da bude. Svaka podela se tragično završava, a Srbija treba da se razvija na onim pozitivnim tekovinama koje su za nju učinile i jedna i druga slavna dinastija“, istakao je Ivan Karl.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare