Obeležene 22 godine od zločina u Gnjilanu, Odalović: Još 1.639 nestalih na KiM

Vesti 23. jun 202113:43 > 13:451 komentar
Podeli:
Izvor: TANJUG/FILIP KRAINCANIC

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su se, prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta, 6.064 osobe vodile kao nestale u sukobu na Kosovu, da je oko 75 odsto slučajeva rešeno, a da je ostalo još 1.639 nestalih.

„Dok i poslednji slučaj ne bude rešen, mi ne možemo da budemo zadovoljni. Ja ne očekujem da će ovi slučajevi biti rešeni, jer u ovakvom sukobu uvek ostane nerešenih slučajeva“, rekao je Odalović na tribini „Livočko jezero, grobnica stoti nu pobijenih Gnjilanaca“.

Odalović je rekao da se nada da će se u julu u Briselskom dijalogu vratiti pitanje nestalih lica i da će međunrodna zajednica imati snage da natera Prištinu da sarađuje po tom pitanju i ukazao da je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da neće da otvori mesta na kojima se sumnja da su grobnice.

On je istakao da u Gnjilanu ni 1998. ni 1999. nije bilo zločina koji bi dali povoda da se prema Srbima koji su ostali da žive tamo iko ponaša „bestijalno i čini tako teške zločine“.

Odalović je rekao da su iz regiona Gnjilana porodicama predata 33 tela, a da se još 39 osoba vodi kao nestalo.

Dodao je da izvesnu nadu daje postupanje specijalizovanih veća za zločine OVK koja su napravila kontakt sa institucijama i da su među temama bile i regija Gnjilana, Livočko jezero i ilegalni zatvori za Srbe i nealbance.

Odalović je istakao da je Livočko jezero malo i da ne bi trebalo da bude problem za detaljnu pretragu i da je zvanični Beograd rekao da jezero nije pretraženo na odgovarajući način i da je pretraženo bez prisustva srpske strane, ali da je Srbija spremna da pošalje svoje ekipe da sa Prištinom zajedno pretraže jezero.

On je rekao da bi do kraja jula mogla da se završi identifikacija posmrtnih ostataka koji su nađeni na lokaciji Kiževak i da će se po dobijanju dokumentacije ona podeliti sa Prištinom i tela vratiti porodicama.

„U Gnjilanu ubijeno više od 300 Srba“

Predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović rekla je da je u Gnjilanu ubijeno više od 300 Srba i da je po povlačenju Vojske Srbije učenički internat u Gnjilanu pretvoren u logor za Srbe, gde je odvedeno više od 100 ljudi, da su oni mučeni, neki od njih ubijeni, a žene silovane.

Ona je rekla da su tela ubijenih u internatu komadana, stavljana u kese i bacana u Livočko jezero.

Šćepanović je istakla da su pripadnici Gnjilanske grupe osuđeni na 116 godina zatvora za zločine nad najmanje 47 Srba, ali da je usledio šok kada je Apelacioni sud poništio presudu.

Ona je ukazala da je na jučerašnji dan, 22. juna 1999. oteto devetoro civila, od kojih su osmorica Belaćevački rudari i da za taj zločin niko nije kažnjen.

Šćepanović je rekla da je „Oslobodilačka vojska Kosova“ (OVK) imala 141 zatvor za Srbe na Kosovu, a da broj ubijenih u tim pritvorima nikada nije tačno utvrđen.

Komentari

Vaš komentar