Obeležen dan rođenja Ivana Sarića – pionira vazduhoplovstva iz Subotice

Vesti 28. jun 202208:42 > 08:42 0 komentara
Nikola Stantić

U Paligo palati na Paliću obeležen je Dan posvećen Ivanu Sariću, pioniru vazduhoplovstva na ovim prostorima koji je 1910. godine avionom sopstvene konstrukcije poleteo sa subotičkog trkališta.

#related-news_0

U okviru programa prikazan je dokumentarni film o Sariću autora Miroslava Antelja, u produkciji BKC Bajmok. Nakon filma o životu i delu Ivana Sarića, govorili su autor filma Miroslav Antelju i predstavnik Muzeja vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu Petar Nedeljković, koji su izneli do sada nepoznate podatke o ovom velikanu vazduhoplovstva.

Profesorka Srednje tehničke škole Ivan Sarić u Subotici Jasmina Marić govorila je o svemu što povezuje Subotičane, ali je svima zajednički Ivan Sarić sa njegovim poduhvatom.

Vlasnik kompanije Joviste i Paligo Palate Siniša Mišanović, koji je organizator ove manifestacije, je istakao značaj ovakvih dešavanja gde se ne zaboravljaju velikani grada u kome su rođenai njegova deca.

„Ivan Sarić je ličnost na koju treba da smo svi ponosni te da nastavimo da negujemo tradiciju obeležavanja njegovog poduhvata“, zaključio je Mišanović.

Ovo je bila četvrta manifestacija posvećena Ivanu Sariću. Prva je bila 1985. godine, kada je i otkriven njegov spomenik u Subotici, potom 2010. godine povodom 100 godina od prvog leta Ivana Sarića, zatim 2020. godine, povodom 110 godina od prvog leta i četvrta, u sećanje na dan kad je rođen Ivan Sarić – 27. juna 1876. godine.

Tokom održavanja ove manifestacije, iznad Paligo palate su nadletali avioni Aero kluba „Ivan Sarić“ iz Subotice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!