Obavezna vakcinacija: Ko je jači – korona ili Ustav

Vesti 16. jul. 202119:18 > 19:26108 komentara
Podeli:

Sve je više zemalja koje se zbog sporog tempa imunizacije odlučuju za uvođenje obavezne vakcinacije za pojedine profesije i ograničavajuće mere za nevakcinisano stanovništvo. Iako je Srbija i dalje daleko od kolektivnog imuniteta, predsednik Aleksandar Vučić poručuje da u ovom trenutku ne može da podrži, kako kaže, diskriminatorne mere. Pravnici kažu da se zbog očuvanja zdravlja, kao javnog interesa, granica zaštite ljudskih prava može pomerati ka izvesnim uskraćivanjima i nametanjima.

Pošto sve manje živimo u pandemiji koronavirusa, a sve više živimo pandemiju koronavirusa, sve su glasniji oni koji poručuju: Vakcinisani napred, ostali stoj!

Povezane vesti

„Bojim se da će ovaj talas biti talas nevakcinisanih i da će se virus ubrzano širiti u tom delu populacije“, kaže savetnik Unicefa za imunizaciju Dragoslav Popović.

Imunizacija se usporila, delta soj ubrzao, novi talas epidemije samo što nije, a kolektivnog imuniteta nigde, i Srbija se uklapa u taj scenario.

„Imate neke koji ne veruju u koronu, ne veruju u vakcinu, ali onda kada se razbole , oni znaju da će sve to država da plati“, navodi ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U ovoj poruci ministra krije se, možda, najava prve sankcije za nevakcinisane građane koji se zaraze koronavirusom.

„Da jedan deo troškova tog lečenja sami plate“, dodaje Lončar.

Do sada se imunizacija u Srbiji stimulisala podelom vaučera, uplaćivanjem novca vakcinisanim građanima, a predsednik države nedavno je spomenuo i lutriju. Neke druge države Francuska, Austrija, Nemačka, od danas i Grčka, imaju drugačiji pristup.

Ulazak u zatvorena mesta kao što su pozorišta, teretane, mesta za zabavu i sportske priredbe biće dozvoljen samo vakcinisanim os obama. Restorani, kafići i barovi zatvorenog tipa neće dozvoliti ulaz onima koji nisu vakcinisani. Građani preko digitalne aplikacije mogu da dobiju potvrdu o vakcinaciji koju će morati da pokažu zaposlenima u objektima – nove su mere za povećanje obima vakcinacije u Grčkoj, koje je saopštio premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Međutim, u ovom trenutku ne mogu da podržim bilo kakve diskriminatorne mere, poslednja je poruka po ovom pitanju predsednika Vučića.

„Videćemo šta je to što možemo da uradimo da ne povredimo Ustav Srbije… kako možemo da obezbedimo veću sigurnost za građane a da istovremeno ne povredimo prava onih ljudi koji su nedisciplinovani i neodgovorni“, kazao je Vučić.

„Ne slušati istraživanja javnog mnenja, nije bitno da li građani žele ili ne, već jednom konačno uzeti u svoje ruke jednu težu meru i reći građanima iskreno šta se dešava i kako se iz toga može izaći i da je vakcinacija nešto što je izlaz iz ove krize“, smatra pravnik Milan Antonijević.

U skladu sa Ustavom i pravima građana, pravnike ipak pitamo i gde je granica do koje država može da ide u eventualnom uvođenju ograničavajućih mera za nevakcinisane građane.

„Ona se i te kako pomera ka mogućnosti uskraćivanja određenih prava, ka mogućnosti i nametanju obavezne vakcinacije, naročito za profesije koje imaju dodira sa pacijentima“, dodaje Antonijević.

Pa hoće li vakcina u Srbiji postati zvanična propusnica za, koliko god to sada paradokslano zvučalo, normalniji život u korona uslovima?

Komentari

Vaš komentar