O čemu će razgovarati Krizni štab – kovid propusnice ponovo na stolu?

Vesti 19. okt. 202119:3224 komentara
Podeli:

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa zakazana je za sutra. Koje su tačno teme sastanka, ne zna se još uvek, ali jedna od mogućih tema je uvođenje kovid propusnica.

Nakon konferencije za medije povodom nedelje bezbednosti na radu, ministarka za rad odlučila je da bude samo ministarka i da ne odgovara na pitanja o Kriznom štabu.

„Ako imate bilo koje pitanje oko današnjeg događaja, bezbednosti, zdravlja na radu. Danas nam je ovo baš lep događaj“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

N1: Predsednica Vlade istakla je da će se razmatrati uvođenje propusnica?

„Ovde sam isključivo kao ministarka za rad“, rekla je.

N1: Ali ste i član Kriznog štaba.

„Posle Kriznog štaba je takva vrsta izjava“, rekla je ona.

N1: A kada je Krizni štab?

„Sutra, vidimo se“, rekla je Kisić Tepavčević.

N1: A o kovid propusnicama…?

Hoće li ih biti ili ne, ne zna se. Prvo su kovid propusnice bile neustavne, zatim se o njima razmatralo, ali uz ocenu predsednice Vlade, da bi ih bilo teško kontrolisati. Sada su ponovo na stolu…

Kovid propusnice su u skladu sa zakonom ukoliko budu neophodne za ulazak na mesta koja nisu od životnog značaja, kaže poverenik za informacije od javnog značaja.

Povezane vesti

„To nije kršenje osnovnih ljudskih prava zbog toga što je to vaše pravo da li ćete ići na to ili ne, ali od toga vam ne zavisi život. Međutim, ukoliko bi slučajno, a ja ne verujem da će tako biti, bile uslov za odlazak na posao, kao što je u nekim državama Evropske unije, za odlazak kod lekara, za odlazak u prodavnicu, to bi onda došlo u problem sa Ustavom“, kaže Milan Marinović.

A dok se na nove mere Kriznog štaba čeka, svakodnevno premine više od 50 ljudi. Bolnički kapaciteti gotovo da su popunjeni, a sve je veći broj zaražene dece.

„Virus je zastupljen kako u porodicama tako i u školi, međutim kontakti dece su sada intenzivniji. Deca se sreću ne samo u školi već i na proslavama, večernjim izlascima“, rekla je Nataša Milenković.

A da se takvi kontakti moraju smanjiti, rekao je nedavno epidemiolog Predrag Kon dok je isticao da je medicinski deo Kriznog štaba za uvođenje restriktivnijih mera.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar