NVO: Zaustaviti nasilje policije nad aktivistima u Majdanpeku

Vesti 30. sep 202216:156 komentara
Izvor: Tanjug / Zoran Milić

Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme "Tri slobode" zahtevaju hitnu reakciju institucija na navode o nasilju koje policija sprovodi nad ekološkim aktivistima, koji u Majdanpeku protestuju protiv miniranja planine Starice, uključujući prebijanje, iznuđivanje iskaza i onemogućavanje kontakta sa advokatima i članovima porodice, saopšteno je iz ove organizacije.

Povezane vesti

Kako se navodi, dvojica ekoloških aktivista iz Majdanpeka se trenutno nalaze u pritvoru u Negotinu, gde im je nezakonito uskraćeno pravo da kontaktiraju branioce. Branioci, kao ni članovi njihovih porodica, nemaju informacije o njihovom stanju od kada su u noći između 27. i 28. septembra odvedeni u policijsku stanicu na informativni razgovor.

„Nakon boravka u policijskoj stanici su sledeći put viđeni na ulazu u Dom zdravlja u Majdanpeku, pri čemu očevici navode da su imali vidljive povrede, da su se nalazili u teškom stanju, i da nisu mogli samostalno da hodaju. Svedoci su dalje naveli da su iz službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja odvedeni direktno u pritvor, nakon čega ni porodica ni branioci nisu mogli da uspostave kontakt sa njima“, stoji u saopštenju.

Podseća se i da je juče objavljeno svedočenje aktiviste Dragana Dmitrovića, koji je izjavio da su ga prilikom informativnog razgovora dva inspektora udarala šakama po glavi i leđima, i pretila mu ubistvom tokom ispitivanja, pokušavajući da ga primoraju da potpiše unapred pripremljen lažan iskaz u kome inkriminiše trojicu drugih aktivista.

Zbog toga Platforma „Tri slobode“ zahteva od Policijske uprave u Boru da se hitno izjasni o navodima da su dvojici aktivista od strane policijskih službenika tokom trajanja pritvora nanete telesne povrede zbog kojih je bilo neophodno ukazivanje zdravstvene nege, i da im u skladu sa Zakonom omogući da kontaktiraju branioce.

Pored toga, od Zaštitnika građana traži se da se u najkraćem roku izvrše proveru uslova u kojima se nalaze uhapšeni aktivisti, kao i da pokrene postupak neposrednog nadzora nad radom PU u Boru.

Komentari

Vaš komentar