NVO: Vlada da prestane sa zloupotrebom i uvede obavezne mere protiv kovida

Vesti 01. okt. 202111:427 komentara
Podeli:
Korona, Arena, kovid bolnica, pacijenti,
Izvor: N1

Organizacije civilnog društva okupljene u Kući ljudskih prava i demokratije pozvale su Vladu Srbije da, kako navode, hitno prestane sa zloupotrebom pozivanja na zaštitu ljudskih prava i Ustava Srbije i da uvede obavezne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti SARS-CoV-2.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Povezane vesti:

Ove organizacije navode da je sa 7.549 obolelih 30. septembra Srbija „u ubedljivoj prednosti u broju zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u regionu, a lekari upozoravaju da su bolnice na ivici kapaciteta“.

„Ipak, krizni štab za borbu protiv koronavirusa se ne sastaje, a nikakve obavezujuće mere nisu na snazi. Većina građana ne nosi zaštitne maske, okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru nisu ograničena, pa se redovno održavaju privatne i javne proslave koje pogoduju širenju virusa. Čini se kao da za odgovorne u Srbiji epidemija ne postoji“, navodi se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Kako se dodaje, poslednja vest na zvaničnom informativnom portalu Srbije koji se odnosi na kovid-19, izuzev ažuriranja broja zaraženih, datira od 27. avgusta 2021. godine.

„Istovremeno, zdravstveni inspektori ne donose rešenja o obaveznoj izolaciji u kućnim uslovima, pa zaposleni, iako su bili u kontaktu sa obolelim osobama redovno idu na posao. U ovakvoj situaciji realno je očekivati da će broj zaraženih i umrlih nastaviti da raste“, navode NVO.

Ove organizacije smatraju da je Srbiji hitno potreban aktivan i odgovoran krizni štab koji će formulisati mere za sprečavanje širenja epidemije na inkluzivan način, poput ostalih zemlja u regionu i Evropi.

Prema njihovim rečima, obrazloženje da se pojedine mere ne uvode jer nisu u skladu sa Ustavom zanemaruje činjenicu da je ljudsko pravo na zdravlje apsolutno i da nije dozvoljeno ograničiti ga.

„Pozivamo Vladu Republike Srbije da hitno počne da sprovodi propise o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Građani Srbije imaju pravo na zaštitu svog psihičkog i fizičkog zdravlja, a u ovom trenutku država Srbija to pravo narušava svim ljudima koji u njoj žive“, navode iz Kuće ljudskih prava.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar