NVO u Kraljevu protiv mini hidroelektrana

Vesti 10. nov 202117:04 0 komentara
Shutterstock

Mini hidroelektrane (MHE) imaju pogubne posledice po životnu sredinu i prirodna dobra, izvod je iz teksta peticije koju su predstavnici inicijativa "Pravo na vodu", "Spasimo Studenicu" i "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva" predali na pisarnici Gradske uprave u Kraljevu.

Inicijativa za proglašavanje moratorijuma na gradnju MHE na teritoriji Kraljeva podneta je zbog činjenice da je, od ukupno 856 planiranih MHE u Srbiji, na teritoriji grada Kraljeva predviđena izgradnja 52, od kojih je 10 već izgrađeno i sve imaju razarajuće posledice po reke i prirodu.

Žaklina Živković iz Inicijative Pravo na vodu ističe da su, nakon nešto više od godinu dana apela i rada na tome da Gradska uprava u Kraljevu prestane da izdaje dozvole za mini hidroelektrane na svojoj teritoriji rešili da i zvanično upute inicijativu za moratorijum.

„Te reke nisu značajne samo za zaštitu životne sredine, već su vrlo značajne za život ljudi koji žive pored njih, koji ih vole i zaista veliki broj građanki i građana poslednjih godinu dana traže ovo“, rekal je ona.

Podnosioci peticije, navela je predstavnica Prava na vodu, tražili su sastanak sa predstavnicima Gradske uprave u Kraljevu, ali oni im nisu izašli u susret.

„Želimo da im poručimo da smo dobronamerni i da nam je cilj očuvanje životne sredine u interesu svih. Poslednjih godinu dana nekoliko lokalnih samouprava je na inicijativu lokalnih aktivista, a negde i samostalno, usvojilo ovakve moratorijume i mi pozivamo i grad Kraljevo da krene tim putem i sačuva reke“, poručila je Živković.

Goran Nikolić u ime inicijative „Spasimo Studenicu“ zahtevao je da se obustavi izdavanje dozvola za izgradnju MHE, jer su one koje su već izgrađene, već napravile katastrofalne štete.

„Dovoljno je pogledati kako sada izgledaju ostaci Brezanske reke, Želebićke, Gokčanice, Dubočice. Tu više ne postoji životinjski svet, a i biljni je dosta ugrožen. Smatramo da će, ako se nastavi dalja izgradnja, naše celo područje doživeti neku kataklizmu“, ocenio je Nikolić.

Predstavnica inicijative „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ Bojana Minović podsetila je da su i pre dve godine na istom mestu, oni organizovali protest sa istom idejom i da su svi, osim onih iz Starosedelaca Kraljeva i Lokalnog fronta, koji su bili podnosioci te inicijative, na skupštinskoj sednici glasali uzdržano.

„To je bio nedvosmislen znak da se iz Beograda šalju signali o tome ko donosi te odluke, a to što ni danas nisu hteli da nas prime takođe pokazuje odsustvo političke volje da se bave ovom temom“, ocenila je Minović.

Inicijativa „Pravo na vodu“ do sada je podnela i dve krivične prijave za uništavanje prirode na rekama Gokčanica i Studenica, a predstavnici sve tri inicijative najavili su da će nastaviti svoj rad i zalaganje za očuvanje svih reka na području Raškog okruga.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!