NVO: Tužilaštvo da hitno procesuira one koji upućuju pretnje Brankici Stanković

Vesti 03. jun 202216:043 komentara
brankica stanković
Izvor: Izvor: N1

Organizacije civilnog društva okupljene oko platforme "Tri slobode" zahtevaju od tužilaštva da pokrene istragu i procesuira huligane koji su na sportskim utakmicama u prethodnih sedam dana pretili Brankici Stanković, glavnoj i odgovornoj urednici TV Insajder.

„Imajući u vidu da je zbog eksplicitnih pretnji koje su joj upućene pre 13 godina, Brankica Stanković živela pod policijskim obezbeđenjem, smatramo da je zastrašujuće što  tužilaštvo i posle nedelju dana nije pokrenulo postupke protiv pripadnika huliganskih grupa koje otvoreno ugrožavaju bezbednost svakog ko ukaže na opasnost njihovog delovanja“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da su pretnje upućene Brankici Stanković apsolutno nedopustive, a Veran Matić obavestio javnost da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti novinarke Stanković.

„Uprkos tome, obaveza nosilaca izvršne, zakonodavne i sudske vlasti je da konkretnim postupcima, a ne deklarativnim izjavama i najavama, dokažu da je država jača od huligana. Ove pretnje institucije ne smeju potceniti, osobito imajući u vidu da ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još uvek nisu dobila konačni sudski epilog“, kažu.

Organizacije koje čine platformu „Tri slobode“ su: Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Novi optimizam, Slavko Ćuruvija Fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava- A11, Autonomni ženski centar, Transparentnost Srbija, Komitet pravnika za ljudska prava- YUCOM, CRTA, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar