NVO traže reakciju Dačića i smenu Martinovića zbog poziva na nasilje

Vesti 14. mar 202120:35 > 22:50 31 komentara
N1

Beogradski centar za bezebednosnu politiku, YUCOM, Centar za evropske politike i Građanske inicijative pozvaju partnere iz nevladinog sektora da podrže predlog saopštenja kojim se, zbog, kako kažu, poziva na fizičko nasilje, traži smena poslanika Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika Odbora za administrativo buždetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Poziv da podrže predlog saopštenja, kojim se traži i reakcija predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, upućen je organizacijma civilnog društva okupljenim u radnim grupama Nacionalnog konventa o EU za poglavlja 23 i 24 i međusektorskim grupama za političke kriterijume i slobodu izražavanja i medija.

Kako se podseća, Martinović je 11. marta na redovnom skupštinskom zasedanju pretio da će svako ko kritikuje vlast „biti prebijen u džaku“, što je otvoreni poziv na nasilje.

POVEZANE VESTI

U predlogu saopštenja se izražava podrška i solidarnost sa organizacijom CRTA i svim drugim organizacijama i pojedincima koje je Martinović optužio da učestvuju u „državnom udaru“.

Od članova Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja traži se da Martinovića hitno smene sa funkcije predsednika Odbora, a od Dačića da sankcioniše drastično kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Prema predlogu saopštenja, od Martinovića se traži da se javno izvini organizaciji CRTA, jer „govornica Narodne skupštine ne sme da se zloupotrebljava u cilju primitivnog i neprimerenog obračunavanja sa neistomišljenicima koji nisu u mogućnosti da odgovore na optužbe“.

„Poslanik Martinović je iznetim pretnjama još jednom pokazao da nije dostojan da obavlja funkciju predsednika skupštinskog Odbora, koji bi upravo trebalo da odlučuje o slučajevima kršenja Kodeksa o ponašanju poslanika“, ukazuje se u predlogu saopštenja.

Napominje se i da „Martinović, kao i njegove kolege iz iste poslaničke grupe, pokazuju da nemaju nameru da unaprede rad zakonodavnog tela“, i da se, uprkos upozorenjima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, kriminalizacija civilnog društva, medija i političkih protivnika i dalje ne zaustavlja.

Verbalni napadi predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kojima se organizacije civilnog društva označavaju kao „neprijatelji države“, njihov profesionalni integritet i ugled dovode u pitanje, a aktivisti i zaposleni direktno dovode u opasnost, ponavljaju se svakodnevno.

Svako ukazivanje na povezanost države i organizovanog kriminala ili na flagrantno kršenje zakona izaziva sve brutalnije reakcije nosilaca najviših državnih funkcija, umesto da izazove pozitivne promene i unapredi ambijent u kome živimo, naglašeno je u predlogu saopštenja.

Ovakvo ponašanje, kako se upozorava, udaljava Srbiju i njene građane od ispunjavanja elementarnih kriterijuma za članstvo u EU, što je deklarativni strateški cilj Vlade.

Inicijatori pozivaju partnere u radnim grupama Nacionalnog konventa o EU za poglavlja 23 i 24 i međusektorskim grupama za političke kriterijume i slobodu izražavanja i medija da predlog ovog saopštenja podrže do ponedeljka u toku prepodneva, posle čega će biti objavljena njegova konačna verzija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare