NVO: Prva pravosnažna presuda kojom je oslobođen učesnik protesta

Vesti 20. jun 202216:23 > 16:29 2 komentara
N1

Više organizacija civilnog društva pozdravilo je prvu pravosnažnu presudu kojom je oslobođen aktivista Srđan Vukša, optužen za kršenja Zakona o javnom okupljanju povodom organizovanja prošlogodišnjih protesta u Srbiji.

Saopštenje su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača, Građanske inicijative i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

U saopštenju se ukazuje da su kraj 2021. obeležili građanski protesti na kojima je više desetina hiljada građana izrazilo nezadovoljstvo zbog Zakona o eksproprijaciji, Zakonom o referendumu i Narodnoj inicijativi.

Na adrese više od 1.000 učesnika protesta stigli su prekršajni nalozi zbog blokiranja saobraćaja, dok je nekoliko stotina njih neosnovano optuženo za organizovanje neprijavljenih protesta, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Od januara je pokrenuto najmanje 200 prekršajnih postupaka po Zakonu o javnom okupljanju protiv građanskih aktivista i oslobađajuća presuda Srđanu Vukši predstavlja prvu pobedu solidarnosti struke, organizacija civilnog društva i aktivista protiv institucionalne odmazde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare