NVO: Nema prolaska za mašine Rio Tinta

Vesti 30. sep. 202111:03 > 11:0412 komentara
Podeli:
Rio Tinto, dolina Jadar, Litijum, fabrika Litijuma
Izvor: N1

Udruženja "Ne damo Jadar", PAKT i "Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini" su povodom poslednjih istupa Zorane Mihailović i insajderskih informacija da se podizvođač kompanije Rio Tinto sprema da uveze mašine u dolinu Jadra, ocenila da građani to neće mirno posmatrati i da "nema prolaska za mašine Rio Tinta".

Tri organizacije u zajedničkom saopštenju su poručile da će, ukoliko Rio Tinto pokuša da uveze mašine u dolinu Jadra, blokirati sve ulaske u dolinu i da će „svoja polja braniti svojim telima“.

„Nema prolaska za mašine dok se narodu ‘mažu oči’ prividnim i fingiranim referendumom, dok Rio Tintu naše institucije uredno servisiraju izmene Prostornog plana područja posebne namene, odobravaju novu lokaciju za jalovinu pored reke, lokacijske uslove i izmene lokacijskih uslova i razbijaju uticaj na životnu sredinu na tri odvojene studije“, navode u saopštenju i dodaju da „Ustavni sud i dalje ćuti na 1.600 Inicijativa za ocenu ustavnosti Uredbe Vlade od marta 2020. godine“.

Dodaju i da „nema prolaska za mašine“ sve dok ih ministarka energetikeZorana Mihailović, premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne uvere da su prodali svu svoju imovinu i kupili imanja pored rudnika gde će nastaviti da žive.

„Samo to je uslov da prihvatimo nepristojne ponude i prazna obećanja njih i njihovih saboraca iz kompanije Rio Tinto“, ističu tri organizacije u saopštenju i apeluju na sve nadležne „da se ne igraju vatrom i ne provociraju ogorčeni narod“.

Komentari

Vaš komentar