NVO: Adresa za slanje sugestija na nacrt Zakona o referendumu – nepostojeća

Vesti 30. jul. 202110:492 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nevladina organizacija Građanske inicijative saopštila je da Nacrt Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u velikoj meri ograničava pravo građana na neposredno učešće u donošenju odluka koje su od suštinskog značaja za njihov život, dok je u zvaničnom pozivu za dostavljanje komentara i sugestija na nacrt nadležno ministarstvo postavilo - nepostojeću mejl adresu.

Pročitajte još:

„Smatramo da je neophodno da se javna rasprava ponovi i da se na taj način omogući svima koji su zainteresovani da u njoj i učestvuju“, navode Građanske inicijative.

Iz ove organizacije kažu da bi bilo neodgovorno da se zbog tehničkog propusta ministarstva, građanima, organizacijama civilnog društva ili drugim zainteresovanim akterima uskrati mogućnost učešća, i da se oni na taj način kazne zbog toga što su postupili u skladu sa uputstvima sa zvanične veb prezentacije ministarstva.

Građanske inicijative navode da ovako definisan Nacrt Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u velikoj meri ograničava pravo građana na neposredno učešće u donošenju odluka koje su od suštinskog značaja za njihov život, na taj način što pokretanje narodne inicijative uslovljava plaćanjem overe potpisa.

Predloženim zakonskim rešenjima nije ni precizirano pravo ravnopravnog učešća predstavnika inicijativnog odbora u svim fazama postupka odlučivanja o aktu čije se usvajanje traži, niti je predviđena efikasna pravna zaštita u slučaju kršenja prava građana nepostupanjem, odnosno pogrešnim postupanjem nadležnih organa, navodi se u saopštenju.

„Na osnovu ovih manjkavosti zakonskog teksta proističe ukupna ocena da Nacrt nije ispunio očekivanja, i da ukoliko bude usvojen u obliku u kom se trenutno nalazi neće predstavljati suštinski napredak u odnosu na trenutno važeći zakon“, kažu građanske inicijative.

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Građanske inicijative su uputile komentare, sugestije i amandmane, dodaju iz ove organizacije.

Komentari

Vaš komentar