NUNS: Zahtevamo da se prestane sa hroničnim progonom novinarke Jelene Zorić

Vesti 19. jan. 202118:071 komentar
Podeli:
Jelena Zorić Jovanjica
Izvor: Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zabrinutost zbog pritiska koji se sprovodi nad novinarkom N1 Jelenom Zorić, budući da je Svetislav Bojić, advokat prvookrivljenog u slučaju "Jovanjica" - Predraga Koluvije, podneo krivičnu tužbu protiv nje.

NUNS je podsetio da je tužba usledila nakon što je protiv Bojića N1 televizija podnela disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Beograda, zbog načina na koji se on obraćao novinarki, prenoseći joj pozdrave Koluvije iz zatvora, tvrdeći da ko god mu se zamerio nije dobro prošao.

U saopštenju je ocenjeno da je krivična prijava koja je podneta protiv Zorić očigledan primer površnog ili zlonamernog korišćenja zakona kako bi se izvršio dodatni pritisak na nju zbog posla koji obavlja u javnom interesu.

Povezano:

„Ovom prilikom podsećamo sve grane vlasti u Srbiji na preporuke Saveta Evrope u kojima se između ostalog apeluje na zemlje članice da moraju da budu oprezne i da osiguraju da se propisi i sankcije ne primenjuju na novinare ili ostale medijske aktere na diskriminirajući ili proizvoljan način“, naveo je NUNS.

Udruženje je istaklo da je potrebno da se preduzmu zakonodavne i druge mere potrebne radi sprečavanja površnog ili zlonamernog korišćenja zakona i pravnog postupka ili njihove zloupotrebe u svrhe zastrašivanja i utišavanja novinara i ostalih medijskih aktera.

Srbija ima dugu istoriju zastrašivanja i ucenjivana novinara i novinarki od raznih kriminalnih struktura i njihovih izaslanika, koji su čak imali i smrtne ishode, istakao je NUNS.

NUNS je naveo da zahteva da se momentalno prestane sa hroničnim progonom novinarke Jelene Zorić, koja je pored godišnje nagrade NUNS-a za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, dobila i nagradu Udruženja novinara Srbije (UNS) „Aleksandar Tijanić“, kao i povelju Srpskog filantropskog foruma za izuzetno profesionalno izveštavanje u 2020. godini.

„Koristimo priliku da pozovemo javnost da joj pruži nedvosmislenu podršku u njenom mukotrpnom radu i borbi za istinu, a mi ćemo nastaviti da joj pružamo svu neophodnu podršku kako bi nastavila nesmetano da izveštava na profesionalan način kako je to i do sada činila“, istakao je NUNS.

Predrag Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra „Jovanjica“, optužen da je organizovao kriminalnu grupu koja je neovlašćeno proizvodila i prodavala narkotike.

Komentari

Vaš komentar