NUNS: Uslovi za rad medijskih radnika se pogoršavaju iz godine u godinu

Vesti 01. maj 202116:12 0 komentara
NUNS, UNS, NUNS i UNS
Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je povodom 1. maja da novinari i medijski profesionalci još jedan Praznik rada dočekuju u nepovoljnim uslovima za rad koji se iz godine u godinu pogoršavaju.

U istraživanju „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja radna prava”, koje je NUNS sproveo tokom prethodne godine, konstatuje se da je „poštovanje radnih prava novinara i novinarki u Srbiji godinama unazad na izuzetno niskom nivou“, navodi u saopštenju NUNS.

„Mala i neredovna primanja, nedovoljna sigurnost posla, rad bez ugovora predstavljaju stalne oblike pritiska koji podstiču širenje autocenzure, ugrožavaju nezavisnost novinara, sputavaju kvalitetno novinarstvo i favorizuju ‘tabloidizaciju’ u medijima“, ističe to udruženje.

Naglašeno je da „medijski radnici već godinama unazad primaju ispodprosečne zarade“ koje su prethodne godine bile od oko 53.156 dinara neto, „što je ispod prosečne zarade u privredi Srbije, koja je za oktobar 2020. iznosila 60.109 dinara neto“.

„Pre izbijanja pandemije manje od polovine medijskih radnika – 45,2 odsto u našem uzorku bilo je angažovano putem standardnih, otvorenih ugovora o radu“, ističe NUNS, navodeći da je „veoma mali broj novinara“ u tom uzorku (19,1%) obuhvaćen je sindikalnim organizovanjem dok je 78.3% njih pripada nekom od profesionalnih udruženja.

Sve lošiji ekonomski položaj medija je, ocenjuje NUNS, „velikim delom uslovljen pogrešnom politikom države, uključujući i postojeći model državnog sufinansiranja medija na projektnoj bazi i odsustvo adekvatne zaštite novinara“.

„To konstantno doprinosi pogoršanju ekonomskog statusa zaposlenih u medijima, kao i porastu cenzure i autocenzure. Ovakvi nepovoljni trendovi imaju kumulativno negativno dejstvo na karijerni napredak novinara, u širem smislu shvaćen kao mogućnost očuvanja profesionalnih sloboda. Otuda i u ovom istraživanju beležimo trend razmišljanja o napuštanju profesije (64%) usled ekonomskih i profesionalnih pritisaka“, ističe NUNS.

Udruženje izražava nadu da „solidarno i zajedno“ novinari i svi medijski radnici dogodine „uspeti da se izbore za bolji položaj“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!