NUNS: Tri godine od paljenja kuće Milanu Jovanoviću

Vesti 12. dec 202112:08 5 komentara
Milan Jovanović
Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da se navršava tri godine otkako je novinaru Milanu Jovanoviću spaljen dom i izražava duboko žaljenje i zabrinutost što još uvek nisu pravosnažno osuđeni svi koji su učestvovali u tom zločinu prema novinaru portala "Žig Info" i njegovoj porodici.

Dragoljub Simonović, istaknuti član Srpske napredne stranke, nekadašnji direktor Železnice Srbije i u trenutku počinjenog krivičnog dela, predsednik opštine Grocka, i još trojica okrivljenih – Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković i Igor Novaković, prvostepeno su osuđeni na ukupno 16 i po godina zatvora, jer je utvrđeno da su 12. decembra 2018. učestovovali u paljenju Jovanovićeve kuće. Postupak protiv Igora Novakovića je izdvojen u januaru ove godine zbog nepojavljivanja njegovog advokata na sudu i to neposredno pred izricanje presude preostaloj trojici okrivljenih, te je on osuđen 19. novembra, dok se za Marinkovićem i dalje traga.

„Naše udruženje izražava strah za bezbednost novinara Milana Jovanovića, kome je oduzeta policijska zaštita početkom avgusta, i sada je otvorena meta zbog svojih ranijih, a i aktuelnih tekstova na portalu „Žig Info“. On je ostao da živi u svom mestu i radi posao časno i pošteno kao i ranije, boreći se za istinu u veoma opasnom okruženju, jer osnovano sumnjamo da su neki od posredno ili neposredno upletenih u napad na kuću Jovanovićevih ostali nevidljivi za istragu i sudski proces“, kaže se u soapštenju.

Tome svedoči i činjenica da je prošlo više od tri godine od divljačkog napada na urednika „Žig Infa“ Željka Matorčevića, kada je zadobio teške telesne povrede, a da napadač nikada nije otkriven i osuđen, iako ga je Matorčević prepoznao na policijskim fotografijama.

„NUNS zato poziva predstavnike vlasti i insititucije da pruže nedvosmislenu zaštitu Milanu Jovanoviću i redakciji portala iz Grocke, a naše udruženje i partnerske organizacije i dalje će pružati podršku i pomoć kolegema iz Grocke da rade svoj novinarski posao u interesu javnosti“, poručuju iz NUNS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare