NUNS razmatra isključenje gradonačelnice Niša iz svog članstva

Vesti 16. avg 202118:24 4 komentara
dragana sotirovski gradonačelnica niša n1
N1/arhiva

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) razmotriće trajno isljučenje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski iz svog članstva, zbog nipodaštavanja novinarske profesije.

Kako je rekao predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, zbog vređanja novinara Južnih vesti i drugih nezavisnih medija Sud časti će razmatrati izjave gradonačelnice Niša koja ima zamrznuto članstvo u tom udruženju, i odlučivati o trajnom isključenju, a odluka će biti doneta do kraja septembra.

„Pre oko 10 godina sadašnja gradonačelnica Niša, a nekada novinarka, primljena je u NUNS, ali je pri stupanju na funkciju načelnice Nišavskog okruga, sama zamrzla članstvo u tom udruženju“ rekao je Bodrožić, prenose Južne vesti.

„Nakon serije njenih izjava u kojima nipodaštava novinarsku profesiju, vređa kolege i koleginice iz Južnh vesti i drugih nezavisnih medija bilo je prvo razgovora, a sad smo i dobili zvanično da se Sud časti pozabavi njenim slučajem“, rekao je Bodrožić.

Gradonačelnica Niša novinarima Južnih vesti već nekoliko meseci odgovara na način na koji su novinari i udruženja ocenili neadekvatnim, a u jednom slučaju su reagovali i da je javno diskriminisala medije i prekršila zakon.

Pet meseci je prošlo otkako je gradonačelnica na pitanje novinarke Južnih vesti zašto ni iz njenog kabineta, ali ni od gradskih funkcionera i nadležnih službi nema odgovora na pitanja koje novinari ovog portala postavljaju u ime građana i da li je to uobičajen tretman za sve medije u Nišu, odgovorila da to nije uobičajena praksa.

„Mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće“, bile su reči gradonačelnice Niša, koja je po profesiji novinarka, uz objašnjenje da to važi pre svega za pisane medije i portale, a da će odgovore slati tamo gde se čuju.

Najnoviji slučaj bio je početkom jula, kada je Sotirovski zatražila od novinara Južnih vesti da je više ne zovu, jer se ona neće javljati, kao i da njena PR služba odgovara samo na, kako ih je nazvala, „kako treba“ pitanja a tada je održala i telefonsku lekciju novinarstva novinarki tog portala, objavile su Južne vesti, a preneo NUNS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare