NUNS: Prljava kampanja povezivanja KRIK sa kriminalcima mora da prestane

Vesti 23. jul 202112:26 0 komentara
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije je najoštrije osudilo, po njihovim rečima, iznova započetu orkestriranu kampanju na redakciju KRIK, u kojoj pokušavaju da ih povežu za kriminalnim miljeom.

Iz NUNS podsećaju da je KRIK 22. jula objavio na svom sajtu delove iskaza Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupacije osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, gde piše da je na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao da je ubica, ali je govorio o svojim navodnim konekcijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha vlasti. Pričao je takođe i o svojim navodnim poslovima koje je morao da obavlja za njih, te i o samom sastajanju sa predsednikom Srbije.

Povezane vesti

„Međutim, nakon skoro 24 sata, osvanule su i naslovne strane u kojima cela ta priča pokušava da spinuje i na kojima se sam KRIK povezuje sa kriminalnim grupacijama. Sa druge strane, istog tog dana kada je objavljen tekst, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, stvara se toksična atmosfera u kojoj se KRIK diskvalifikuje kao medij i povezuje se direktno sa Belivukom i njegovom kriminalnom organizacijom, što je u potpunosti nedopustivo“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je relativno slična kampanja bila početkom marta, kada se čitav politički aparat i propagandna mašinerija sručila na KRIK, povezujući ih sa tada već privedenim Belivukom i njegovim saučesnicima.

„NUNS ovim putem upozorava da ovim načinom komunikacije prema javnosti stvara se opasnost crtanja meta novinarima i novinarkama te redakcije. Podsećamo i kolege i koleginice u drugim redakcijama da se drže Kodeksa novinara i etičkih načela i da ne upadaju u prljave političke igre, budući da na taj način samo doprinose kaljanju časti novinarske profesije. Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare, kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net i o njemu obavestiti međunarodne organizacije“, zaključili su.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!