NUNS: Pink promoviše haške osuđenike koji napadaju novinare

Vesti 15. jul 202212:54 > 13:00 1 komentar
Srpska radikalna stranka

Bivši lider radikala i osuđeni haški osuđenik Vojislav Šešelj je tokom gostovanja u emisiji "Novo jutro" na televiziji Pink izrekao uvrede na račun novinarke Danasa Snežane Čongradin i novinara i urednika sportsko-političke Galaksije Milojka Pantića, a tom prilikom predstavio je i knjige koje je o njima napisao, saopštava Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Oni dodaju da knjige uvredljivih naslova koje novinare etiketiraju kao izdajnike, jer ga u svojim kolumnama nazivaju ratnim zločincem, Vojislav Šešelj je predstavio na televiziji sa nacionlanom frekvencijom.

Povezane vesti:

„Tom prilikom optužio je novinarku i kolumnistkinju Danasa Snežanu Čongradin da ‘napada sve srpsko – i predsednika Republike i patrijarha najgorim izrazima i najgorim uvredama’, što predstavlja targetiranje i može ugroziti bezbednost novinarke“, navodi se.

Iz udruženja podsećaju da ovo nije prvi put da Vojislav Šešelj napada Snežanu Čongradin.

„On je uvrede izrekao na televiziji Pink koja pretenduje da obnovi dozvolu za korišćenje nacionale frekvencije. Ova televizija nastavlja da neguje uvredljivu retoriku i pored toga što je pre dva dana vlasnik televizije Željko Mitrović prilikom predstavljanja novog elaborata u Regulatornom telu za elektronske medije obećao da će Pink poboljšati svoj program. Zabrinjavajuće je to što mediji i dalje daju prostor Vojislavu Šešelju s obzirom na to da je njegov način komuniciranja prepun uvreda i osuđivanja i kao takav je neprihvatljiv u javnom diskursu. Takođe, on i njegova stranka više nisu relevantan politički činilac u Srbiji“, kažu iz NUNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje vređanje i etiketiranje novinara, kao i davanje medijskog prostora osuđenim ratnim zločincima koji vode irelevantnu političku stranku.

„Budući da je u toku proces dodele dozvola za emitovanje televizijskog programa na nacionalnim frekvencijama, a televizija Pink ne može da se suzdrži od uvredljivog sadržaja koji emituje, smatramo da je upravo ovaj incident dokaz da Pink namerava da nastavi sa zloupotrebom ovog javnog dobra. Zato pozivamo REM da prilikom odlučivanja o dodeli nacionalne frekvencije poštuje zakon i uzme u obzir prethodno ponašanje emitera“, saopštavaju.

Takođe, pozivaju medije da ne promovišu osuđene ratne zločince i huškače i da na taj način doprinesu poboljšanju atmosfere u čitavom društvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare