NUNS osudio pretnje upućene novinaru Vojislavu Milovančeviću

Vesti 24. jan 202112:222 komentara
vojislav milovančević nova.rs
Izvor: Izvor: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo pretnje upućene novinaru portala Nova.rs Vojislavu Milovančeviću i pozvalo nadležne organe da hitno reaguju.

Novinaru portala Nova.rs Vojislavu Milovančeviću su u četvrtak uveče, sa nekoliko anonimnih naloga sa društvene mreže Tviter, upućene uvredljive i preteće poruke, od kojih neke predstavljaju direktno ugrožavanja života i bezbednosti.

Nakon objavljivanja teksta u kojem se novinar portala Nova.rs osvrnuo na slučaj silovanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, jedan od korisnika društvene mreže Tviter pozvao je svoje istomišljenike da se “obrate” Milovančeviću, nakon čega su nepoznata lica, pod izgovorom da štite ugled Srpske pravoslavne crkve, uputila uvredljive i preteće poruke Milovančeviću.

Pročitajte i:

Zbog osetljivosti sadržaja, portal Nova.rs odlučio je da ne objavljuje poruke koje su upućene Milovančeviću, ali su one već prosleđene nadležnom Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal uz krivičnu prijavu protiv NN lica.

„Pretnje su počele da stižu nakon teksta, gde sam se osvrnuo na naše ranije pisanje o slučaju na Bogosloviji. Ekipa koja je to uradila se krije pod plaštom navodne zaštite ugleda SPC, a upućuje pretnje za ubistvo – prilično hrišćanski. Ovo se, nažalost, nama novinarima događa na dnevnom nivou“, izjavio je Milovančević za NUNS.

On kaže da „se konstantno pojavljuju ljudi koji prete i iznose lažne tvrdnje o novinarima“. „Smatram da je važno da se tužilaštvo pozabavi ovim slučajem i da procesuira hrabriše koji sa društvenih mreža šalju ovakve poruke“, dodaje.

Kazao je i da „se nada da ova država ima pravne mehanizme kojima može da stane na put ovakvim ljudima“.

Ovo nije prvi put i da je ovaj novinar napadnut, jer je u julu prošle godine pretrpeo težak fizički napad za vreme protesta ispred Narodne skupštine. Počinilac je pronađen i priveden, a napadač je priznao krivicu i osuđen je na godinu dana kućnog pritvora. Novinar je bio nezadovoljan okončanjem slučaja s obzirom na to da je smatrao da postoji više otvorenih pitanja i sumnja da se radi o licu koje je zaista napalo i povredilo Milovančevića, saopštio je NUNS.

NUNS će, kako se navodi, obavestiti kontakt tačke za bezbednost novinara i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara o ovom slučaju.

Komentari

Vaš komentar