NUNS osudio izveštavanje tabloida o preminuloj osobi koja je izvučena iz Dunava

Vesti 18. maj 202217:30 4 komentara
ada huja, potraga, Matej Periš
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je izveštavanje tabloida o preminuloj osobi, čije telo je pronađeno u Dunavu, i pozvalo novinare i urednike da o sličnim događajima izveštavaju etički, u skladu sa profesionalnim standardima, a redakcije koje su objavile uznemirujuće fotografije i snimke da ih uklone.

„Nagađanje o identitetu preminulog, a naročito objavljivanje fotografija i video zapisa sa lica mesta, je etički nedopustivo u profesionalnom novinarskom poslu i predstavlja najozbiljnije kršenje Kodeksa novinara Srbije“, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da je prema Kodeksu novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.

„Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima nije dozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava i počinilaca koje ih jasno identifikuju, kao ni objavljivanje bilo kakvih podataka koji bi indirektno mogli da otkriju identitet bilo žrtve, bilo počinioca, pre nego što nadležni organ to zvanično saopšti“, stoji u Kodeksu novinara Srbije.

Dodaje se da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana.

„I na kraju, prilikom izveštavanja o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije“, naglasio je NUNS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare