NUNS: Objavljena lista nominovanih za nagradu za istraživačko novinarstvo

Vesti 26. apr 202118:40
Podeli:
Izvor: N1

Žiri za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo "Dejan Anastasijević" koju šesnaestu godinu zaredom dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Ambasade SAD, doneo je odluku o nominacijama u tri kategorije – elektronski (TV, radio), štampani i onlajn mediji, saopštilo je ovo udruženje.

U kategoriji štampanih medija nominovani su Saša Dragojlo, Marko Vešović i Vladmir Otašević za tekst „Unosni poslovi sina Svetozara Marovića, Srbija kao sigurna kuća“ objavljen u nedeljniku Vreme, Sandra Petrušić za tekst „Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje“ objavljen u NIN-u i Saša Dragojlo i Dragana Pećo za tekst „Ima neka tajna veza“, takođe objavljen u nedeljniku NIN.

Povezane vesti:

Za istraživanja u kategoriji elektronskih medija nominovani su Brankica Stanković, Irena Stević i Mina Milanović za serijal „Insajder – Politika kao biznis, država kao partijski plen“ emitovan na N1, novinarka Jelena Zorić za emisiju „Optužnica – Jovanjica“ emitovanu na N1, Senka Vlatković Odavić za emisiju „Male velike priče u doba korone: Kadija – pravda u krizi“ emitovana na NovaS i Žana Kovačević za emisiju „Al Jazeera Kodex: Za(blud)a“ emitovanu na TV Aljazeera Balkans.

Za nagradu u oblasti onlajn medija nominovani su Ivan Angelovski, Marija Ristić, Slobodan Georgiev, Aleksandar Đorđević i Džana Brkanić za tekst „Poslovi porodice Kisić“ objavljen na portalu Balkan Insight.

Takođe je nominovana Natalija Jovanović za tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“ objavljen na Birn.rs.

Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović, Dejan Milovac (MANS) i Svetlana Đokić (Vijesti) su nominovani za tekst „Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države“ objavljen na portalu KRIK.

Dušan Komarčević nominovan je za tekst „RSE istraga: Rat na klik“ objavljen na Radio Free Europe/Radio Liberty, a Slađana Gluščević i Miloš Katić za tekst „Arapski investitori agrobiznis u Srbiji vode u gubitak, država neće da kaže da li joj plaćaju zakup njiva“, objavljen na VOICE.

Nagrade pobedničkim radovima i druga priznanja dodeliće se na svečanosti, uz poštovanje epidemioloških mera, u Dorćol Placu u Beogradu, 7. maja 2021. u 12 časova.

Na konkurs se prijavio 61 novinar iz 22 medija sa 47 istraživačkih radova, od čega je samo u onlajn kategoriji 33 rada.

Pobednici u sve tri kategorije biće nagrađeni sa po 100.000 dinara, navodi ovo udruženje.

Žiri je odlučio da ove godine bude nešto više nominovanih radova, budući da ih je bilo dosta značajanih, dodaje se u saopštenju.

Prijave je razmatrao četvoročlani žiri koji su činili Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika Vreme, Irena Stević, novinarka Insajder redakcije, Dinko Gruhonjić, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Milorad Ivanović, urednik i novinar BIRN Srbija.

Komentari

Vaš komentar