Istraživanje NUNS-a: Novinari nezadovoljni platama

Vesti 15. apr 202217:36 > 17:38 1 komentar
Pixabay. com/ Engin_Akyurt

Istraživanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pokazalo je porast društveno-ekonomskih problema novinara i medijskih radnika u Srbiji, a njih 56 odsto je zadovoljstvo visinom primanja ocenilo sa 1 ili 2, a nezadovoljstvo su iskazali i rastom cena i pogoršanjem životnog standarda.

Istraživanje je sprovedeno u poslednjem delu prošle godine, a primarno je bilo orijentisano ka identifikovanju broja novinara i medijskih radnika koji spadaju u grupu frilensera, kao i osnovnih problema sa kojima se oni susreću, saopštio je NUNS.

Od anketiranih „frilensera“ samo 22 odsto je angažovano po ugovoru na neodređeno vreme i tek sedam odsto po ugovoru na određeno vreme, dok su svi ostali angažovani po ugovorima koji su van radnog odnosa i samim tim stavljaju ih u prekarni položaj, jer su lišeni svih prava iz radnog odnosa.

Ti novinari imaju niske i neredovne zarade, nizak stepen zadovoljstva svojim radnopravnim i društveno-ekonomskim položajem, a neretko su nosioci rizika poslovanja.

Novinari i medijski radnici generalno nemaju poverenja u sindikate i sindikalno organizovanje, pokazalo je istraživanje.

U prethodnim istraživanjima, broj onih koji nisu članovi sindikata kretao se između 65 odsto 2011. godine i 78 odsto 2016.

Istraživanje NUNS je pokazalo da čak 88 odsto ispitanika nisu članovi sindikata, a podatak koji posebno zabrinjava je da samo jedan njih smatra da sindikati adekvatno zastupaju interese novinara i medijskih radnika.

Preostalih 99 odsto ili nisu zainteresovani za rad sindikata, ili smatraju da u potpunosti neadekvatno zastupaju interese novinara i medijskih radnika.

Visok procenat novinara koji su u nekom od novinarskih udruženja proizlazi iz činjenice da je upitnik poslat samo članovima i članicama NUNS i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Čak 95 odsto ispitanika su članovi nekog novinarskog udruženja i smatraju da su jedino ona kadra da zastupaju njihove interese.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare