NUNS: Nije prvi put da prete Marku, učinićemo sve da zaštitimo svoje članove

Vesti 21. jun 202117:31 > 20:21 0 komentara
N1

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da će to udruženje "učiniti sve" da zaštiti svoje članove, nakon što je novinaru i piscu Marku Vidojkoviću u nedelju prećeno smrću na društvenim mrežama, i dodao da će izvršiti pritisak na institucije da pronađu sve one koji napadaju novinare. Kako je naveo u saopštenju, to nije prvu put da Vidojković dobija pretnje, a ocenio je da su se "bes i netrpeljivost umnožili u javnom prostoru".

„Prvenstveno zahvaljujući državnim zvaničnicima, nismo iznenađeni što su pojedinci, nepodobni za režim, poput Marka, prepušteni na milost i nemilost raznih poremećenih počinilaca. Nažalost, mogu biti siguran da ovo nije poslednja pretnja Marku i mnogima koji su kritični prema vladajućoj stranci, jer je zahvaljujući agresivnom narativu političara naše društvo prepuno sa sve više i više besnih ljudi koji žele da tuku, siluju i linčuju“, rekao je Bodrožić.

On je najavio da će o tom slučaju obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane i ocenio da je svaki napad na novinare „napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“.

Regionalna mreža Safe Journalists stala u odbranu Vidojkovića

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, među kojima je i NUNS, pridružila se u najoštrijoj osudi pretnji smrću.

POVEZANE VESTI:

„Naša mreža zahteva da osoba koja je pretila bude krivično gonjena i uhapšena što je pre moguće. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja. Takođe, pozivamo srpske vlasti da osiguraju rad novinara u ovoj zemlji, jer je Srbija zemlja u našem regionu koja je prijavila najveći broj napada i pretnji novinarima u poslednjih nekoliko godina i važno je da ceo region prestane sa ovim trendom u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su, osim NUNS, potpisali i Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.

Novinar i pisac Marko Vidojković, voditelj TV emisije „Dobar, loš i zao“ koja se emituje na kanalu Nova S, primio je pretnju smrću 20. juna, posle ponoći, putem Instagrama.

OEBS: Hitno istražiti pretnje smrću Vidojkoviću i procesuirati odgovorne

Predstavnica OEBS-a za medije Teresa Ribeiro pozvala je danas da se odmah istraži pretnja smrću upućena u Srbiji piscu i novinaru Marku Vidojkoviću i procesuiraju odgovorni.

„Pretnja smrću usmerena na novinara Marka Vidojkovića u Srbiji treba odmah da bude istražena i odgovorni sudski gonjeni. Onlajn nasilje prema novinarima predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik i može da ih odvraća od nastavljanja njihovog važnog rada u društvu“, napisala je ona na Tviteru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!