NUNS: Najmanje četiri prijave novinara zbog policije koja ih je upozoravala

Vesti 07. dec. 202117:44
Podeli:
Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije dobilo je najmanje četiri prijave novinara iz više gradova u Srbiji, zbog policijskih patrola, koje su im dolazile na kućne adrese da bi ih upozorile da subotu, 4. decembra, ne idu na blokade puteva i da ne bi trebalo da izveštavaju o protestima građana, potvrđeno je FoNetu.

Prijave smo dobili od novinara iz Vranja, Niša, Jagodine i Novog Sada, koji su se žalili da im je policija dolazila na kućne adrese i usmeno ih upozoravala da se ne pojavljuju na blokadama, koje navodno nisu bile odobrene, rekao je FoNetu pravnik Rade Đurić iz NUNS.

POVEZANE VESTI:

On je dodao da su neki od njih pozivani u policijske stanice kako bi dali izjave zbog sumnje da su navodno oni organizatori blokada. Đurić je rekao da je NUNS u komunikaciji sa kolegama koje su prijavile neuobičajeno postupanje policije prema njima i najavio da će im Udruženje pružiti svu pravnu pomoć i podršku.

Prevashodno treba da utvrdimo da li je to postupanje pripadnika MUP ili možda i javnih tužilaca, koji su im naložili da preduzmu određene radnje, bilo u skladu sa zakonom, da li je tu bilo nekih prekoračenja određenih mera i da li je bilo zastrašivanja i pritisaka na novinare, rekao je Đurić.

On je rekao da je proteklih dana NUNS bio u nekoj vrsti intenzivne komunikacije sa predstavnicima MUP kojima su skrenuli pažnju na ovakve događaje.

Policija je bila veoma kooperaivna i verujem da će ispitati sve ove slučajeve, rekao je Đurić i dodao da tek treba da se utvrdi kako je došlo do ovih dogaađaja, ko je zapravo nalagao takvo postupanje policije. Đurić je rekao da u tom postupku treba utvrditi da li su „podnošene neke prijave protiv novinara, za koje je možda neko sumnjao da su učesnici ili organizatori takvih događaja, i ko je to procesuirao“.

Komentari

Vaš komentar