NUNS: Kosovske vlasti da omoguće slobodan rad novinara

Vesti 17. feb 202122:35 1 komentar
N1

NUNS poziva predstavnike vlasti i nadležne insititucije Kosova da omoguće novinarima da nesmetano rade svoj posao, navodi se u saopštenju.

Naime, kako u saopštenju navodi NUNS, na prelazu Jarinje je održan protest novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku, zbog trodnevnog zadržavanja ekipe RTS na ovom prelazu. Prema rečima reportera redakcije KoSSev, okupilo se oko 20 medijskih radnika sa Kosova i Metohije, kao podrška kolegama. Još uvek se čeka na odgovor kosovskih institucija o tome šta je razlog zadržavanja.

Ekipa RTS već treći dan čeka da ih puste na teritoriju Kosova, međutim, ništa od toga se ne dešava. Novinarka koja predvodi ekipu, Svetlana Vukmirović, tvrdi da i dalje nemaju objašnjenje zašto su zadržani. Ona je podsetila da je unazad dve godine više puta zaustavljana i zadržavana na pola sata do sat, bez ikakvog obrazloženja, te da je ovo prvi put da ovako dugo čekaju, ali i da se provere na punktu tiču isključivo nje.

Ipak, već tri dana se niko od zvaničnika ne oglašava, uprkos tome što je pisano ministru spoljnih poslova Ben Saljihu i portparolu policije Bajramu Krasnićiju.

NUNS upozorava da novinarska profesija ne služi za politička potkusurivanja i ubiranje poena, već da izveštava časno i verodostojno o događajima koji su od javnog značaja za javnost, stoga još jednom pozivamo da se novinarima RTS omogući da rade svoj posao.

NUNS će, navodi se, svakako obavestiti regionalne i međunarodne organizacije o ovom slučaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare