NUNS i NDNV: Policija da zaštiti novinare koji izveštavaju sa blokada i protesta

Vesti 03. dec 202113:34 2 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Novinarska udruženja pozvala su Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da medijima koji izveštavaju o najavljenim protestima i blokadama omoguće normalan rad i da ih zaštite u obavljanju posla koji je od javnog značaja.

Pročitajte još:

U zajedničkom saopštenju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apeluju da policija omogući rad novinarima i novinarkama, ističući da oni „u svakom društvu izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja“, što često znači „i o događajima koji su visoko rizični“.

Udruženja naglašavaju kako je neophodno da MUP „poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad.“

„Novinari moraju biti zaštićeni i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta. Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje, jedini su način da građani ostanu obavešteni“, navedeno je u saopštenju.

Novinarska udruženja pozvala su kolege i koleginice da, kad god je to moguće, jasno ističu da su novinari i da imaju kod sebe važeću člansku kartu novinarskih udruženja ili legitimaciju redakcije.

Ukoliko u toku ili nakon protesta dožive bilo kakav incident, trebalo bi da to „bez odlaganja“ prijave udruženjima na brojeve NUNS 066/8822 008 ili 066/8822 006 i NDNV 064 9288 740, preporučeno je u saopštenju dva udruženja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare