Novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda položila zakletvu

Vesti 13. apr. 202110:59 > 12:4047 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/RADE PRELIĆ

Novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasmina Vasović položila je zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici.

„Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi“, reči su zakletve koju je Vasović izgovorila i potpisala.

Povezane vesti:

U kratkom obraćanju u Skupštini, Vasović je rekla da će se truditi da, kao i do sada, bude posvećena poslu i da profesionalno obavlja novu funkciju koja je istovremeno i velika čast i još veća odgovornost. Dodala je da najveću odgovornost oseća prema građanima, ali i prema kolegama, jer kako joj je Skupština dala legalitet izborom na ovu funkciju, tako je podržala i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

„Očekujem od svih sudija da ozbiljno shvate odgovornost sudijske funkcije i da uvek imaju na umu da im ona da im ona sama po sebi ne daje moć, već da oni svojim znanjem, ponašanjem i sistemom vrednosti toj funkciji daju ili ne daju moć i ugled“, poručila je predsednica Vrhovnog kasacionog suda.

Obraćanjem novoizabrane predsednice VKS završena je posebna sednica.

Ministarka pravde: Vasović će opravdati očekivanja

Ministarka pravde Maja Popović ocenila je da su poslanici Narodne skupštine učinili „pravi izbor“ birajući Jasminu Vasović za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda i da će, imajući u vodu njenu biografiju i značaj tog suda, ona „opravdati sva očekivanja“.

Popović je u saopštenju ocenila da je nedavni izbor i današnje polaganje zakletve novoizabrane predsednice Vrhovnog kasacionog suda pred Narodnom skupštinom potvrda pristupa „kontinuiteta sprovođenja izbornih postupaka koji rezultiraju mandatnim angažovanjem čelnika sudova u našoj državi“.

Ona je izrazila nadu da će, zajedno sa Vasović, „koordiniranim pristupom zajednički sagledavati sve izazove sa kojima se pravosudni organi suočavaju u primeni prava, na način kojim se ne zadire u nezavisnost sudske vlasti, a doprinosi prvenstveno definisanju rešenja za prevazilaženje problema“.

„S obzirom na to da novoizabrana predsednica najvišeg suda u zemlji po položaju postaje i predsednik Visokog saveta sudstva, nadam se da ćemo zajedničkim radom u ovom telu doprineti unapređenju pravosuđa, kako u kadrovskim kapacitetima, tako i u drugim segmentima propisanih nadležnosti“, poručila je ministarka pravde.


Izvor: RTS

Komentari

Vaš komentar