Novo svedočenje o Savamali, ali i dalje bez odgovora na pitanje – ko je rušio

Vesti 07. mar 202219:21 > 19:25 5 komentara

Skoro šest godina od rušenja u Savamali i gotovo četiri od preuzimanja krivice policajac i šef smene u noći rušenja Goran Stamenković počeo je javno da govori o ovom slučaju - kaže da nije jedini krivac, da je dobijao pretnje od tadašnje državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović kao i da mu obećanja nije ispunio ni predsednik Vučić. Novinarka BIRN kaže - dobili smo potvrdu da ceo sistem počiva na ucenama.

U noći rušenja između 24. i 25. aprila 2016. godine Stamenković kaže nije znao ko i šta ruši i tvrdi da je naredbu da policija ne reaguje dobio od svog nadređenog – Zvonka Kostića, načelnika Dežurne službe beogradske policije.

Vrh MUP-a ga je kasnije, dodaje on, ubeđivao da pruzme krivicu.

Povezane vesti

„To mi je Dijana približila, kada smo završili taj naš razgovor, kada smo izlazili… I u hodniku mi je rečeno da ću za 15-20 dana biti postavljen na mesto načelnika, a da sam toliko iskusan starešina, iskusan oficir, iskusan čovek, pametan čovek, da se ne igram glavom da, kao što je to pitanje života i smrti za Vladu, tako je pitanje života i smrti za članove moje porodice“, rekao je.

Krivicu je priznao maja 2018. godine. Dobio je uslovnu kaznu. Prema pisanju BIRN-a, novembra iste godine ozakonjen mu je nelegalno sazidan četvorospratni stambeno-poslovni objekat u Mirijevu koji nije uspevao godinama da legalizuje. Ipak, nije uspeo da ozakoni sve što je nelegalno sazidao.

Kako nagodba nije ispunjena, Stamenković se, kaže, obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Ili oni prema meni održe obećanje koje su sami dali, nisam tražio ili da nađu drugog krivca i da taj krivac snosi svo blato i svu sramotu njihovu, a da ću ja da tužim i MUP i državu i sve za nanešenu mi bol“, kaže on.

Nakon toga mu se, kaže, predsednik više nije javio.

Prvim obraćanjem javnosti policajca Stamenkovića, dobili smo potvrdu da ceo sistem počiva na ucenama, kaže novinarka BIRN-a Jelena Veljković.

„Pošto se radilo o dva objekta, jedan je legalizovan, drugi nije i tu nastaje ceo spor između njega i druge strane sa kojom je ove dilove pravio. Eto kako svoju poziciju vidi ovaj čuvar reda i zakona. On prosto smatra da to njemu pripada, možemo samo da postavimo pitanje u kakvoj mi to državi živimo“, kaže Veljković.

Veljković kaže da hronologija događaja pokazuje da se trgovina i dalje odvija, te da je joj je Stamenković ranije rekao da će u javnost izaći ukoliko ne dobije „neki papir“.

„Izgleda da taj papir koji je pominjao ili šta god drugo da je u pitanju, nije stigao, pa da su se eto stekli ti uslovi da ovaj čuvar reda i zakona progovori“, kaže Veljković.

Nakon Stamenkovićevog pojavljivanja u medijima stižu pozivi da tužilaštvo mora da reaguje.

I pored novih izjava u javnosti i dalje nema zvaničnog odgovora na pitanje – ko je rušio u Savamali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare