„Policija skrivala dokaze“ – na tvrdnje novinarskih udruženja, MUP kaže – laž

Vesti 11. okt 202218:53 > 20:18 3 komentara
novinari mediji mikrofoni
Shutterstock/ilustracija

Novinarska i medijska udruženja zatražila su od nadležnih da utvrde kako je došlo i ko je u Ministarstvu unutrašnjih poslova odgovoran za skrivanje dokaza u slučaju pretnji uredniku lista Drvotehnika Dragojlu Blagojeviću. MUP je u reagovanju na to, naveo da se policija ne bavi ni skrivanjem važnih podataka niti skrivanjem dokaza, a da su takve ocene "neprofesionalne" i "skandalozne".

Iz udruženja su ocenili da je policija u tom slučaju sprovela „površnu istragu“ a da je objašnjenje Sektora za unutrašnju kontrolu MUP da je u pitanju tehnička greška, „zabrinjavajuće“.

„Ovim putem izražavamo bojazan da nije samo u pitanju bio tehnički problem, posebno imajući u vidu da se iz izveštaja Sektora unutrašnje kontrole MUP ne može videti da je izvršen razgovor sa osobom koja je imala direktan pristup bazi, a takođe zabrinjava i svedočenje osobe koja je prosledila podatke da ‘nije prvi put’ da se ovakva greška događa“, stoji u saopštenju.

Pročitajte još

Udruženja su ocenila da je neophodno hitno utvrditi šta se zaista dogodilo navodeći da takvi postupci MUP „samo dodatno ugrožavaju bezbednost novinara i podrivaju tužilačku istragu“.

„Zahtevamo da se saslušaju svi koji imaju nadležnost, od tehničkog nivoa, odnosno osoba koje imaju pristup bazi Telekoma, preko odgovornih osoba odeljenja Kriminalističke operativne analitike i drugih nadredjenih. Smatramo i da je neophodno pregledati arhivu odbačaja koji su se dogodili na sličan način kako bi se utvrdilo da li je bilo sličnih propusta i u prošlosti“, naveli su iz udruženja.

Saopštenje su potpisali Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija – AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Urednik lista Drvotehnika Dragojlo Blagojević prijavio je sredinom jula da je po izlasku novog broja iz štampe gde je pisao o navodnim malverzacijama čelnika „Srbijašuma“ dobio telefonske pretnje sa porukom da će „umreti brzo“.

Kako je ranije prenelo Udruženje novinara Srbije, Blagojević je u prijavi naveo da sumnja da mu je pretnje uputio v.d. direktora „Srbijašuma“ Igor Braunović, koji mu je prema navodima UNS, slične pretnje i ranije upućivao.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu je 26. avgusta donelo rešenje o odbačaju krivične prijave pošto je utvrđeno da u vreme kada Blagojević tvrdi da je primio pretnje, nije bilo ostvarenih poziva na navedeni broj fiksnog telefona.

Posle insistiranja Stalne radne grupe za bezbednost novinara da je kritičnog trenutka bilo poziva, kao i nemogućnosti oštećenog da sam dobije informacije o dolaznim pozivima od Telekoma, tužilaštvo je direktno od Telekoma zatražilo listing dolaznih poziva a u zvaničnom odgovoru te kompanije je potvrđeno da je Blagojević primio poziv 12. jula u 23.45 časova.

MUP: Ocene neprofesionalne, skandalozne i površne, Matić nam ruši ugled

Ocene člana Radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja o radu policije na slučaju novinara Dragojla Blagojevića su u najmanju ruku nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Takve ocene pojedinaca i udruženja su i zabrinjavajuće, jer komentarisanje detalja istrage u toku trajanja istražnog postupka može nas dovesti u sumnju u namere Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja da time vrše pritisak na policiju i nezavisne organe pravosuđa, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da „sramotno i maliciozno iznošenje laži“ predstavlja obmanjivanje javnosti i narušava ugled MUP.

Rad i kvalitet dokaza koje prikupi policija procenjuju nezavisni pravosudni organi, a ne novinarska udruženja, i o tome će konačnu reč dati i nadležno tužilaštvo kad završi istragu.

Policija će sačekati njihov odgovor, a trebalo je da ga, pre iznošenja nesuvislih komentara i ocena, sačekaju i Matić i predstavnici pojedinih novinarskih i medijskih udruženja, ističe se u saopštenju.

Kako je MUP naveo u današnjem odgovoru Matiću, pripadnici MUP i Sektora unutrašnje kontrole istrage sprovode profesionalno i temeljno, kao i u slučaju pretnji novinaru Dragojlu Blagojeviću, vlasniku časopisa „Drvotehnika“.

Po nalogu tužilaštva, pripadnici policije su prikupili dokaze u vezi sa slučajem pretnji Blagojeviću i dostavili ih nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

U izveštajima i policijskih službenika angažovanih u pomenutoj istrazi i Sektora unutrašnje kontrole koji je, po nalogu tužilaštva, proveravao njihov rad, iznete su činjenice koje su neupitne, a unutrašnja kontrola je utvrdila da je postupanje policije bilo zakonito i profesionalno, uz potpuno poštovanje procedura, navodi se.

Policija se ne bavi ni skrivanjem važnih podataka, kako je izjavio Matić, niti skrivanjem dokaza, kako navode novinarska i medijska udruženja, a ni izmišljanjem, kako bi potvrdila nečija uverenja, već samo i isključivo prikupljanjem činjenica i dokaza koji će dati realnu sliku događaja.

Zato ne možemo a da ne pitamo u kom to sistemu su uverenja kredibilnija od materijalnih dokaza ili na koji način iznošenje istine potkrepljene materijalnim dokazima opstruira procesuiranje slučaja ili dodatno ugrožava bezbednost novinara, a još manje na koji način činjenice podrivaju tužilačku istragu, dodaje se u saopštenju MUP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare