Novinarki Ani Lalić najviše priznanje NDNV-a, na godišnjicu hapšenja

Vesti 01. apr. 202110:424 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za najbolju novinarku pripala je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić, saopštio je danas NDNV.

„Ana Lalić je beskompromisna u odbrani prava javnosti na potpuno i pravovremno informisanje. Dosledna u razotkrivanju podataka i činjenica koje centri moći pokušavaju prikriti. Neizmerno hrabra u suočavanju sa pritiscima i pretnjama kojima je zbog svog profesionalizma vrlo često izložena“, naveo je NDNV u obrazloženju nagrade.

Podsetili su da je Ana Lalić bila jedina novinarka u Evropi 2020. godine koja je uhapšena, na današnji dan, zbog informisanja javnosti o pravom stanju stvari u zdravstvenom sistemu Srbije, „u jeku cenzure informacija o epidemiji koju je vlast nametnula u okviru vanrednog stanja“.

„Ana Lalić primer je svim novinarkama i novinarima u Srbiji na koji način se bori za standarde profesije i u najtežim okolnostima“, piše u obrazloženju.

Godišnja regionalna nagrada „Mirko Đorđević“ za najboljeg novinara na eks-jugoslovenskom prostoru pripala je Draganu Bursaću.

„Dragan Bursać je bosanskohercegovački novinar koji na ruševinama nekadašnjeg multietničkog društva zatvorenog u etničke torove pokušava da probudi gradjanina. Svojim kolumnama beskompromisno ukazuje na ključne malignitete ne samo u svojoj Banjaluci i BiH, već i ostalim postjugoslovenskim državama – ne libeći se da razobliči sve tabue i svete krave nacionalističke matrice kojom se u ovim društvima uskraćuje sloboda i nameće podaništvo“, piše u obrazloženju.

Godišnja nagrada za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini pripala je Aleksandri Bučko, a godišnja nagrada za istraživačko i analitičko novinarstvo pripala je novinaru Igoru Išpanoviću.

Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani deo nagrade.

Specijalno priznanje NDNV-a za redakciju koja promoviše profesionalno izveštavanje na jezicima nacionalnih zajednica pripalo je redakciji nedeljnika Čaladi ker.

Komentari

Vaš komentar