Novinarke protiv nasilja: Opasan način izveštavanja Pinka o nasilju u Grockoj

Vesti 29. okt 202215:12 11 komentara
Pink Jovana
Printecsreen/TV Pink

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” upozorile su u saopštenju na opasan i štetan način na koji je TV Pink jutros izveštavala o slučaju nasilja majke prema trogodišnjoj ćerki u Grockoj.

„U emitovanom sadržaju, ima elemenata iznošenja ličnih i porodičnih prilika koje su irelevantne za slučaj. Pred kamerama su se našli otac i baba devojčice, koja je snimala majku dok tuče dete i nije reagovala na nasilje, a dobila je priliku da u medijima, umesto na sudu, iznosi, praktično, svoje ‘svedočenje’. Time je TV Pink ugrozila krivični postupak, jer je u programu uzela iskaze ljudi koji su potencijalni svedoci u ovom slučaju“, ocenjuje se u saopštenju.

Povezane vesti

Dodaje se da oni sada mogu da odbiju da svedoče i da otežaju rad tužilaštva, jer televizijski prilog ne može da bude zamena za iskaz svedoka.

Grupa “Novinarke protiv nasilja” podseća i da sudije i tužioci često ponavljaju da je ovakav vid medijskog izveštavanja najčešći razlog zašto ovakvi slučajevi ne dobijaju svoj sudski epilog, odnosno ne rezultiraju osuđivanjem učinilaca krivičnih dela.

Ističe se i da se ovakvim izveštavanjem krše međunarodni i domaći propisi kojima se štite maloletne žrtve, kao što su Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, Istanbulska konvencija, Konvencija o pravima deteta i pojedine odredbe Zakonika o krivičnom postupku.

„Osim toga, smatramo i da je reč o sagovornicama i sagovornicima koji su zloupotrebljeni na najgrublji način, jer je iz priloga očigledno da nisu upozoreni na sve posledice pojavljivanja u medijima. Voditeljka programa Jovana Jeremić i novinar na terenu grubo su povredili dostojanstvo sagovornika svojim ponašanjem i uvredama koje su im upućivali. Nakon uključenja sa terena, slučaj je komentarisala osoba koja se predstavlja kao ‘astropsiholog’, čime se dodatno umanjuje ozbiljnost nasilja koje je dete pretrpelo“, piše u saopštenju.

“Novinarke protiv nasilja” podsećaju da ovakvo izveštavanje nanosi nemerljivu štetu pravnoj zaštiti i dobrobiti deteta, te da nikako ne može da doprinese interesu javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare